• Business

    Κρύβει κάποιο μυστικό η εκτίναξη της Τρ. Πειραιώς;


    Με πρωτοπόρο για μια ακόμα συνεδρίαση την μετοχή της Πειραιώς (μέσα σε δυο ημέρες έχει κερδίσει 25%) το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε ανοδικά, θέτοντας τις βάσεις για την διάσπαση των 580 μονάδων, εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τα υψηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,67% στις 576,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,5 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 160,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 6,70% στις 46,05 μονάδες.
    H μεγάλη άνοδος της Πειραιώς σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται στο αυξημένο ενδιαφέρον πιθανότατα από υπάρχοντες μετόχους οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τον μέσο όρο των αγορών τους.

    Οι ίδιοι αναλυτές εξηγούν ότι , σήμερα και αύριο αναμένεται να υπάρξει προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πρώτου τριμήνου του έτους, καθώς το σενάριο μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξακολουθεί να έχει αυξημένες πιθανότητες.

    Αν και από τις 11 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει μια ανάκαμψη διαρκείας στο Χ.Α., πολλές μετοχές εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους, καθώς οι απώλειες που υπήρξαν το διάστημα μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν τεράστιες. Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έφτανε στα πολυετή χαμηλά των 420 μονάδων στις 11/2, με τα κεφάλαια που είχαν χαθεί να ξεπερνούσαν τα 13 δισ. ευρώ.

    Ο τραπεζικός πιο κοντά στα υψηλά του ήδη πλησιάζοντας στις 45 μονάδες όπου είναι make or break θυμίζοντας πως σε περίπτωση κλεισίματος της αξιολόγησης θα έχει και τα πιο σημαντικά οφέλη.

    stock

    Τι γίνεται στο ταμπλο

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει κέρδη 15%, μετά και το χθεσινό +10,27%, εμφανίζοντας και πάλι έντονη συναλλακτική δραστηριότητα (δεδομένης της εικόνας της υπόλοιπης αγοράς), όπως άλλωστε και η Εθνική, η οποία ενισχύεται κατά 4,98%. Κέρδη 4,3% καταγράφουν επίσης και οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό η Βιοχαλκο επιχειρεί μια back to back ισχυρή άνοδο, προκειμένου να κλείσει την αρνητική “ψαλίδα” του -32,50%, από την αρχή του έτους, κινούμενη σήμερα με κέρδη 3,70%, ενώ την ακολουθούν η Ελλακτωρ με +3,10%, η Μυτιληναίος με +2,68% και η Τέρνα Ενεργειακή με +2,27%.

    Κέρδη που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι μετοχές των ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Aegean και ΟΠΑΠ, με τον τελευταίο να επηρεάζεται από τη μείωση της τιμής στόχου του στα 7,30 ευρώ από την NBG Securities.



    ΣΧΟΛΙΑ