• Business

    Στο σκαμνί η Goldman Sachs για δωροδοκίες με escorts και διακοπές πολυτελείας


    Τη Δευτέρα, ένας δικηγόρος της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων (LIA) είπε σε ένα Βρετανό δικαστή πως υπάλληλοι της Goldman Sachs, προσπάθησαν να κερδίσουν $60 δισεκατομμύρια από πετρελαϊκές επιχειρήσεις, δωροδοκώντας στελέχη με πόρνες και διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία. Βέβαια, η σχέση τους είχε διαταραχθεί ήδη από το 2008, όταν η τράπεζα έχασε $1,2 δισεκατομμυρία της LIA.

    Σύμφωνα με το δικηγόρο των λιβυκών κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, Roger Masefield, η Goldman Sachs έκανε εννιά συναλλαγές για λογαριασμό της LIA, την περίοδο  Ιανουαρίου και Απριλίου 2008. Όμως και οι εννιά απέτυχαν. Παρόλα αυτά, η τράπεζα αποκόμισε $200 εκατομμύρια από τις συμφωνίες. Γι’ αυτό και της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός “Bank of Mafiosa”.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs στο Business Insider : “Οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία αξία και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά το δίκιο μας”. Στα δικαστικά έγγραφα η Goldman Sachs δηλώνει: “η πιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια αγορά είναι πολύ πιο παρατεταμένες από αυτό που η LIA και η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετοχόντων στις αγορές ήθελε να πιστεύει. Η LIA ήταν το θύμα μιας απρόβλεπτης οικονομικής καταστροφής”. 

    Η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων, που συστάθηκε με στόχο την επένδυση χρημάτων στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της χώρας, όταν βρισκόταν στην εξουσία ο Muammar Gaddafi, επανδρώθηκε κυρίως από άπειρους, υψηλόμισθους υπαλλήλους. Μάλιστα, τα στελέχη της τράπεζας χαρακτηρίζουν τους υπαλλήλους της LIA ως “μηδενικού επιπέδου γνώστες της οικονομικής πολυπλοκότητας”.

    Στον αντίποδα, η LIA παρέθεσε τη μαρτυρία ενός υπαλλήλου της Goldman Sachs, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του, ως “παράδοση δανείων για μόχλευση σε κάποιον που μένει στη μέση της ερήμου με τις καμήλες του”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/apithani-toumpa-tou-buffon-stous-panigirismous-gia-ti-megali-niki-tis-italias/53138

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/veltiosi-tou-kerou-anodos-tis-thermokrasias/53108

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ