• Business

    Στο «μάτι του κυκλώνα» η Jumbo για τα εργασιακά – Πάγωσε η εφαρμογή των νέων συμβάσεων

    Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo


    Στον «πάγο» φαίνεται ότι μπήκαν, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, οι νέες «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Jumbo λόγω έντονων αντιδράσεων και της δημοσιότητας που πήρε το θέμα. Όπως φαίνεται και σε σύμβαση που έχει στη διάθεση του το mononews.gr, η διοίκηση της επιχείρησης ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην 6ημερη απασχόλησή τους με αύξηση των ωρών απασχόλησης έως και στις 40 ώρες την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν καταγράφεται αυξημένη ζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία στο τέλος Ιουνίου του προηγούμενου έτους, η Jumbo απασχολεί 3.929 άτομα, εκ των οποίων 2.279 με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 1.123 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ 527 είναι εποχικοί εργαζόμενοι.

    Όπως αποδεικνύεται από την τροποποιητική σύμβαση, ζητείται από τον εργαζόμενο που κατά κανόνα θα απασχολείται με το σύστημα πενθήμερης απασχόλησης να υπογράψει ότι «Κατ’ εξαίρεση, ανεξαρτήτως της ειδικότητας, της θέσης του τμήματος εργασίας του, θα εργάζεται με το σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι 6 συνολικά εβδομάδες κατ’ έτος ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδότριας και ιδίως κατά τα συνήθη χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή /και κατά τη διάρκεια αιχμής και σώρευσης των εργασιών της».

    Μάλιστα η εταιρεία προχωρά σε διαχωρισμό του προσωπικού της ανάλογα με τη θέση εργασία του ζητώντας τα εξής:

    -Υπεύθυνοι στησίματος εμπορευμάτων, υπεύθυνου τμήματος και αναπληρωτή υπεύθυνου και βοηθούν υπεύθυνου αποθήκης, υπεύθυνου εμπορικού στοκ, υπεύθυνου αλλαγών τιμών, υπεύθυνου και βοηθού έλεγχου προϊόντων θα απασχολούνται επί εξαήμερο: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο κάθε χρόνο.

    -Οι απλοί εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας στα ταμεία του καταστήματος, στην πώληση, στην αποθήκη, στην καθαριότητα και στη γραμματεία των καταστημάτων θα απασχολούνται επί εξαήμερο για: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (σ.σ. Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο και 1 εβδομάδα τον Δεκέμβριο.

    -Για τους απασχολούμενους με μερική απασχόληση, δηλαδή εργασία έως 30 ώρες/εβδομάδα, ζητείται να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να τους απασχολεί έως και 40 ώρες, όταν υπάρχει ανάγκη. «Ο εργαζόμενος συμφωνεί και αποδέχεται σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και αυξημένου φόρτου εργασίας, να παρέχει τις υπηρεσίες του, επιπλέον των ως άνω συμφωνημένων ωρών και μέχρι του νόμιμου ορίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Ενημέρωση ηγεσίας υπουργείου Εργασίας

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews.gr, έως το τέλος της εβδομάδας η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE) θα ενημερώσει με επιστολή της την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Πάνο Κορφιάτη, για το περιεχόμενο των τροποποιητικών συμβάσεων της Jumbo. Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Πάνος Κυριακούλιας, αναφέρει ότι πρόκειται για εξόφθαλμα μονομερή και εκβιαστική επιβολή του αλά καρτ 6ημερου εργασίας στους εργαζόμενους.

    «Στην πράξη η εργοδοσία των Jumbo επιδιώκει να βάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία των μισθωτών που απασχολεί και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή όταν υφίσταται μεγάλη προσέλευση κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κλπ.). Φυσικά όλη αυτή η επιχείρηση αλλαγής του χρόνου οργάνωσης της εργασίας γίνεται εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης και χωρίς φυσικά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους», καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Κυριακούλιας.

    Η εφαρμογή των συμβάσεων μέχρι τώρα δεν έγινε λόγω των μαζικών αντιδράσεων, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα καταστήματα εντός και εκτός Αττικής, όπως στο Ωραιόκαστρο, στο Διδυμότειχο, στην Αγία Παρασκευή και στην Παιανία. Μάλιστα η επιχείρηση δεν έχει ζητήσει αλλαγή των όρων απασχόλησης ούτε σε εκείνους που ήδη έχουν υπογράψει τις συμβάσεις.

    Στοιχεία επιχείρησης

    Κι όλες αυτές οι αλλαγές επί τα χείρω για τους εργαζόμενους προωθούνται από μια εταιρεία που είναι σταθερά κερδοφόρα όλα τα χρόνια της κρίσης με καθαρά κέρδη 151,1 εκατ. ευρώ στην τελευταία ετήσια χρήση και τεράστια αποθέματα ρευστότητας 436,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2018. Η Jumbo είναι μια από τις μεγαλύτερες σε αξία εισηγμένες εταιρείες.

    Με υπολογιζόμενα εργασιακά κόστη, σε 12μηνη βάση, στα 72,219 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφονται στα έξοδα διάθεσης και διοίκησης, το κόστος ανά εργαζόμενο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές ανέρχεται σε 1.314 ευρώ τον μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις 14 μισθοδοσίες. Ως εκ τούτου, οι μεικτές και προ φορολογίας αποδοχές κινούνται κατά μέσο όρο στην περιοχή των 1.000-1.100 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ