• Business

    Στο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής συνεπενδύει η EBRD

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Anchor investor, δηλαδή ως «επενδυτή σταθερότητας» στο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακηρύσσεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η EBRD, η οποία συμμετείχε χθες στη διαδικασία παρουσίασης της εταιρείας.

    Στελέχη της EBRD ενημερώθηκαν για τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές της εταιρείας, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στις παρουσιάσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

    Οι παρουσιάσεις γίνονται ξεχωριστά για κάθε επενδυτή και η αυλαία είχε ανοίξει για το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners, που θεωρείται ισχυρός διεκδικητής, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνος.

    Εκτός από το CVC Capital στη διαδικασία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής συμμετέχει και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners που ελέγχει το 56,6% της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, της Trastor ΑΕΕΑΠ και το 31,7%, στη Lamda Malls, στο επενδυτικό όχημα που συγκεντρώνει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης και στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Lamda Development. Διεκδικητής είναι επίσης ο κινεζικός όμιλος Fosun. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου.

    Η συμμετοχή πάντως της EBRD ως anchor investor δίνει νέα δυναμική στο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο βαθμό που η Τράπεζα επενδύει σε εταιρείες με προοπτικές, που τηρούν τους αυστηρούς κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Η EBRD πρόκειται να συμμετάσχει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό 10% περίπου, συνεπενδύοντας ουσιαστικά μαζί με τον προτιμητέο επενδυτή που θα ανακηρυχθεί από τη διαδικασία.

    Αν και η βαρύτητα της συμμετοχής της δεν κρίνεται σε σχέση με τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει, εντούτοις εκτιμάται ότι θα διευκολύνει χρηματοδοτικά την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης δηλαδή εταιρείας του κλάδου η αποτίμηση της οποίας, ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

    Έτσι η συμμετοχή ενός θεσμικού φορέα όπως είναι η EBRD εκτιμάται ότι διευκολύνει τη διαδικασία πώλησης, διευρύνοντας τις επιλογές για τη διοίκηση της ΕΤΕ και κυρίως βοηθώντας στην επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η EBRD δεν έχει προεξοφληθεί με το ποιον επενδυτή θα συνεπενδύσει. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί σε επόμενη φάση και αφού επιλεγεί ο επενδυτής που θα εξαγοράσει την εταιρεία.

    Η EBRD διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 53 επενδύσεων στην Ελλάδα συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και σε εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του real estate και της υγείας. Μεταξύ αυτών συμμετέχει μέσω δανεισμού 32 εκατ. ευρώ και στην Hellenic Healthcare, που είναι ο βραχίονας δραστηριοτήτων του CVC Capital στην Ελλάδα και ο οποίος έχει εξαγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, Ιασώ General και Υγεία.



    ΣΧΟΛΙΑ