• Business

    Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με δύο επενδυτικά funds για τη διάσωση της Notos Com

    • Ευγενία Τζώρτζη


    Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις μεταξύ της Pillarstone, των πιστωτριών τραπεζών και της Notos Com με δύο επενδυτικά funds για την ανάληψη της αναχρηματοδότησης ύψους 14 εκατ. ευρώ στον όμιλο.

    Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι σοβαρό και ότι δεν προέρχεται από τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, όπως το επενδυτικό fund Fortress ή τον όμιλο Φάις, που φέρονται να έχουν αποσυρθεί από την όλη διαδικασία. Αν και οι νέοι ενδιαφερόμενοι δεν κατονομάζονται, αφήνεται να εννοηθεί ότι εκπροσωπούν βρετανικά επενδυτικά κεφάλαια, το ένα εξ αυτών με δραστηριότητα και στο χώρο του real estate.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Ιουλίου, προεξοφλώντας τη διάσωση της Notos Com, η επιβίωση της οποίας τέθηκε εν αμφιβόλω μετά την αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα. Οι τριμερείς συζητήσεις που διεξάγονται αφορούν την αναχρηματοδότηση του ομίλου στη βάση της συμφωνίας που είχε κάνει η Pillarstone και η αποδοχή του business plan της εταιρείας, το οποίο παρά τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρέθηκε η Notos Com, εκτελείται χωρίς παρεκκλίσεις.

    Η ρευστότητα της εταιρείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα όρια ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Pillarstone είχε καταβάλει ήδη τα 7 από τα 14 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ θα τα κατέβαλε έως τα τέλη Ιουλίου.

    Ο νέος αγοραστής θα κληθεί να επιστρέψει στην Pillarstone τα 7 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδότησης, αλλά και να υλοποιήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας με την καταβολή των υπολοίπων 7 εκατ. ευρώ, τμήμα των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιοργάνωση του κεντρικού καταστήματος της Αιόλου, στο οποίο έχει μεταφερθεί και μέρος της δραστηριότητας από το κατάστημα της πλατείας Κοτζιά, που έκλεισε.

    Το κλείσιμο του καταστήματος της πλατείας Κοτζιά απάλλαξε τη Notos Com από ένα σημαντικό στοιχείο κόστους και επιπλέον δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του ομίλου, που διατηρεί τις δυνάμεις του και το 2019 με ενίσχυση του τζίρου του κατά 3% περίπου τους πρώτους μήνες του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2018 ο τζίρος αυξήθηκε στα 122,5 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο δείκτης EBITDA, που αποτελεί βασικό δείκτη για την επιτυχή υλοποίηση του business plan.

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης όπως έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες, δεν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας του ομίλου. Τα πολυκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Πειραιά, στο Golden Hall της Αθήνας και στην Αιόλου θα διατηρηθούν, ενώ πρόσφατα άνοιξαν δύο νέα καταστήματα American Eagle σε Γλυφάδα και Κύπρο. Ωστόσο το σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπει την αναμόρφωσή τους προκειμένου να βελτιώσουν την εμπορική τους εικόνα, θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν και με το νέο αγοραστή στο πλαίσιο μεταβίβασης της συμμετοχής της Pillarstone. Υπενθυμίζεται ότι σε ότι αφορά τις τράπεζες, η συμφωνία προβλέπει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Notos Com συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ με μετοχοποίηση 138 εκατ. ευρώ περίπου.



    ΣΧΟΛΙΑ