• Τράπεζες

    Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση ομολόγου τύπου Tier II από την Εθνική Τράπεζα, καθώς έχουν αρχίσει ήδη οι «βολιδοσκοπήσεις» για το ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των επενδυτών, με έναν πρώτο γύρο επαφών στο Λονδίνο να ολοκληρώνεται σήμερα.

    Όπως είχε γράψει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το mononews.gr, η θετική έκβαση που είχε η αντίστοιχη προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς «έπεισε» τη διοίκηση της ΕΤΕ να επισπεύσει τις κινήσεις για την έξοδό της στις αγορές που, ούτως ή άλλως, είχε προγραμματίσει.

    Η διοίκηση της τράπεζας είχε προαναγγείλει την έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας (Tier II) ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023 στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού και η πρώτη απόπειρα είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η επιτυχία της Τράπεζας Πειραιώς φέρνει αυτό το ορόσημο πλέον πιο κοντά και, συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, με στόχο την άντληση 350 – 400 εκατ. ευρώ.

    Η έκδοση ομολόγων για την κεφαλαιακή ενίσχυση έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές στο πλαίσιο της υποχρέωσης για τον εμπλουτισμό των κεφαλαίων – πλην μετοχών – και οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια των οποίων εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενου φόρου, έχουν αρχίζει ήδη να εξετάζουν αυτή την προοπτική εντός του 2019.

    Μεταξύ αυτών η Alpha Bank, η οποία διαθέτοντας τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα εξετάσει τη δυνατότητα έκδοσης Tier ΙΙ περί τα τέλη του έτους, ενώ από την πλευρά της η Eurobank έχει στα κεφάλαιά της ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.



    ΣΧΟΛΙΑ