• Τράπεζες

    Στις αγορές για έκδοση ομολόγου και η Εθνική Τράπεζα

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Εθνική Τράπεζα: Προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Bain/Fortress/Dovalue για το Project Frontier

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Τον δρόμο που χάραξε η Τράπεζα Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II αναμένεται να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας δρομολογεί την προσφυγή στις αγορές ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

    Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr που θέλουν τη διοίκηση της ΕΤΕ να επισπεύδει τις κινήσεις της μετά τη θετική έκβαση που είχε χθες η προσπάθεια της Πειραιώς.

    Η διοίκηση της τράπεζας έχει προαναγγείλει την έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023 στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού και η πρώτη απόπειρα, που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, φαίνεται να έρχεται ένα ακόμη βήμα πιο κοντά.

    Το ακριβές ύψος της έκδοσης δεν έχει προσδιοριστεί και θα είναι συνάρτηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

    Η έκδοση ομολόγων για την κεφαλαιακή ενίσχυση έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές στο πλαίσιο της υποχρέωσης για τον εμπλουτισμό των κεφαλαίων – πλην μετοχών – και οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια των οποίων εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενου φόρου, έχουν αρχίζει ήδη να εξετάζουν αυτή την προοπτική εντός του 2019.

    Μεταξύ αυτών η Alpha Bank, η οποία διαθέτοντας τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα εξετάσει τη δυνατότητα έκδοσης Tier ΙΙ περί τα τέλη του έτους, ενώ από την πλευρά της η Eurobank έχει στα κεφάλαιά της ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.



    ΣΧΟΛΙΑ