• Business

    Στην Ιαπωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο επενδύσεις σε τεχνολογία και πράσινη ενέργεια


    Η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς  ψηφιακή τεχνολογία και πράσινη ενέργεια είναι στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη και την ελληνική  αποστολή  στην Ιαπωνία που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, από τις 29 ως τις 31 Ιανουαρίου.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και η Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων που θα έχουν επαφές με ομολόγους τους, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου αλλά και ομάδα Ελλήνων στελεχών και επιχειρηματιών.
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα  δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο και θα έχει συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida και τον Πρόεδρο της Βουλής Hiroyiki Hosoda.  

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ Ελλήνων και Ιαπώνων Επιχειρηματιών και επικεφαλής ιαπωνικών ομίλων και θα συζητηθούν σχέδια επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον εθνικό φορέα επιχειρήσεων KEIDANREN KAIKAΝ με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων ιαπωνικών επιχειρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετάσχει ο Matsuo Iwai, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Japan Tobacco. Η ευρωπαϊκή θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου, JTI, έχει πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, άνω του 1 δισ. ευρώ, αποκτώντας την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τονιστεί η πρόθεση του ομίλου να συνεχίσει να επενδύσει στη χώρα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

    Στη λίστα των ραντεβού της επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Τόκιο συμπεριλαμβάνονται στελέχη των εταιρειών ΔΕΗ και Τιτάν ενώ ραντεβού θα γίνουν με την ιαπωνική τράπεζα Nomura, τον όμιλο  Itochu Corporation που δραστηριοποιείται στη δέσμευση άνθρακα, την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων και την προμήθεια LNG. Τη ΔΕΗ θα εκπροσωπήσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, που θα συναντηθεί με στελέχη ιαπωνικών εταιριών ΑΠΕ αλλά και χρηματοοικονομικών κολοσσών όπως η Nomura και η Sumitomo Mitsui.
    Επίσης, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και της JETRO Offices, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα διευκολύνει και θα προωθεί τις επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ