• Business

    Στοιχεία 3.903 υποθέσεων της λίστας Lagarde έδωσαν οι τράπεζες στο δημόσιο χωρίς αποτέλεσμα


    Σε 15.000 αιτήματα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου καλούνται να «απαντήσουν» οι τράπεζες κάθε μήνα, δίνοντας στοιχεία για τη διερεύνηση κυρίως υποθέσεων φοροδιαφυγής. Το χαρτομάνι και ο φόρτος εργασίας κάνει τις διοικήσεις των τραπεζών να διαμαρτύρονται αφού το αποτέλεσμα των ελέγχων δεν φαίνεται να οδηγεί σε ανάλογη αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.

    Εφορία, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς είναι ορισμένοι από τους φορείς που απευθύνονται στις τράπεζες και ζητούν στοιχεία προκειμένου να διερευνήσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Ενώ πρόθεση, και υποχρέωση των τραπεζών, είναι να παράσχουν κάθε συνδρομή, ο όγκος των στοιχείων που ζητώνται αλλά και η συχνότητα των αιτημάτων μετατρέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ερευνητές που κάνουν τη δουλειά του δημοσίου, τη στιγμή που οι επιδόσεις των αρχών αποδεικνύονται μάλλον «φτωχές».

    Ελλείψει συντονισμού και τεχνογνωσίας, οι φορείς του δημοσίου ζητούν δύο και τρεις φορές τα ίδια στοιχεία ενώ η αλλαγή προσώπων τους κάνει να ξεκινούν από την αρχή, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη. Ετσι, έλεγχοι που έχουν φθάσει σε κάποιο σημείο ξεκινούν από μηδενική βάση όταν αλλάξουν οι πολιτικές ηγεσίες ή ακόμη και οι επικεφαλής των φορέων, ενώ τα ίδια στοιχεία ζητούν περισσότεροι του ενός φορείς και δεν τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους παρά απευθύνονται εκ νέου στις τράπεζες.

    Ο φόρτος εργασίας των τραπεζών είναι ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί κατά βάση τις ίδιες, και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα, αλλά και η αποτυχία μεγάλων κινήσεων στην πάταξη της φοροδιαφυγής αφορά τους πολίτες, που βλέπουν να διαιωνίζονται οι αστοχίες από έλλειψη ικανότητας/βούλησης ή από σκοπιμότητα.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριών έλαβε μετά από σχετικό αίτημα από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις μεταφορές κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό και για το διάστημα 2009-Ιούνιος 2012, ενώ οι τράπεζες ήδη είχαν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο ΣΔΟΕ, και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το 2000 έως το 2012. Την ίδια περίοδο ως τον Ιούνιο του 2012 «έφυγαν» από το τραπεζικό σύστημα περί τα 90 δισ. ευρώ χωρίς να έχουν εντοπιστεί ακόμη περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

    Τον Μάρτιο του 2014 το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες να αποστείλουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών για περίοδο 17 ετών, μεταξύ 1997 και 2013, όλων των αλλοδαπών νομικών προσώπων που λειτουργούν στην Ελλάδα, στην ουσία ζητώντας άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις εταιρείες αυτές αφού τα αιτήματα δεν αφορούσαν συγκεκριμένα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς.

    Οσο αφορά την λίστα Λαγκάρντ οι τράπεζες απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις κατά την περίοδο 1997-2011 για 1.678 φυσικά πρόσωπα, 40 νομικά πρόσωπα και 2.185 διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς αποτέλεσμα ώστε οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην νέα λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ