• Business

    Στη Β΄ φάση με 9 εταιρείες ο διαγωνισμός για τα ευρυζωνικά δίκτυα προϋπολογισμού €870 εκατ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στον αέρα η εφαρμογή «Covid Free GR»: Πώς θα μπαίνουμε το καλοκαίρι σε κλειστούς χώρους – Τα 3 χρώματα επαλήθευσης

    Κυριάκος Πιερρακάκης Υπ. Ψηφιακής ΔΙακυβέρνησης


    Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom και Wind περνούν στην Β΄ φάση του διαγωνισμού για το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

    Το UFBB, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

    Η υλοποίηση του UFBB, για την οποία έχει εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ, γίνεται σήμερα λόγω κορονοϊού ακόμα πιο απαραίτητη. Η ανάγκη των καταναλωτών για υψηλότερες ταχύτητες αυξάνεται ραγδαία στη χώρα από μια σειρά από υπηρεσίες που μπήκαν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως είναι η τηλεργασία και η τηλε εκπαίδευση, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται περισσότερες οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο.

    Από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους καταγράφεται ήδη μεγαλύτερη ζήτηση για αναβάθμιση των ταχυτήτων στις συνδέσεις των οικιακών καταναλωτών. Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο αριθμός των σχετικών αιτημάτων κινείται σε υψηλά ποσοστά της τάξεως του 20% με 30%.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του IDATE, για λογαριασμό του FTTH Council, στην Ελλάδα οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας (Fiber to the Home – FTTH οπτική ίνα έως το σπίτι και Fiber to the Building – FTTB οπτική ίνα έως το κτήριο) αυξήθηκαν το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019 κατά 285%. Αυτό είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων που υλοποιούν ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind. Ωστόσο, η χώρας μας υπολείπεται σημαντικά σε συνδέσεις οπτικών ινών έως το σπίτι ή το κτήριο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Βάσει της προκήρυξης του ΣΔΙΤ εφόσον και οι 9 υποψήφιοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά οι ανάδοχοι θα είναι από 3 έως 7. Το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Είναι πιθανό ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία να συνεργαστούν μεταξύ τους π.χ. οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με τις κατασκευαστικές. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους ώστε η υλοποίηση του έργου να ξεκινήσει το 2021.

    Όπως προβλέπει η διαδικασία, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για τους 9 φορείς που περνούν στη Β΄ φάση, για να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος (το επόμενο στάδιο) για το UFBB θα μεσολαβήσει ένα δεκαήμερο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα προδικαστικής προσφυγής.



    ΣΧΟΛΙΑ