• Business

    EasyJet: Άμεση αντίδραση Χατζηιωάννου στην παραίτηση του CFO με βολές κατά Σωτηρόπουλου και Ελβετού δικηγόρου

    • Newsroom

    Στέλιος Χατζηιωάννου


    Άμεση ήταν η αντίδραση του Στέλιου Χατζηιωάννου, ιδρυτή της EasyJet, στη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας για την αποχώρηση του CFO της, Andrew Findlay.

    Με δήλωση του ο μεγαλομέτοχος της αεροπορικής εταιρείας επισημαίνει τα εξής:

    «Ο Οικονομικός Διευθυντής της ΕasyJet παραιτήθηκε. Ένας αχρείος έφυγε, απομένουν δύο που θα φύγουν σύντομα! Δεν προξενεί καμία απορία το ότι οι ανεξάρτητοι μέτοχοι κάνουν πάρτι σήμερα (με τις μετοχές να έχουν άνοδο 17%)! Πλησιάζουμε στην ακύρωση της συμφωνίας με την Airbus, πράγμα που θα σώσει την easyJet.

    Γνωρίζω πλέον ότι ο παραιτηθείς CFO της εταιρείας, κ. Andrew Findlay, πέταξε με ιδιωτικό jet της εταιρείας LunaJets για να συναντήσει τον γνωστό από τα Panama Papers δικηγόρο κ. Marc Bonnant. Η πτήση, που πραγματοποιήθηκε με έξοδα της Airbus, ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Biggin Hill στο Ν. Λονδίνο και κατέληξε στο αεροδρόμιο Buochs κοντά στη Λουκέρνη στις 16 Νοεμβρίου 2016 (και όχι στις 17).

    Θα αναζητήσω σύντομα μάρτυρες για τις ανάγκες της έρευνας, ωστόσο πιστεύω ότι στο κρυφό δείπνο ήταν επίσης παρών και ο ελληνικής καταγωγής κ. Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus. Υπάρχουν μήπως μάρτυρες της συνάντησης μεταξύ των κ.κ. Findlay, Bonnant και Σωτηρόπουλου

    Εκτός από τα πρωτοφανή προβλήματα που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο αεροπορικός κλάδος λόγω της πανδημίας, η EasyJet έχει να αντιμετωπίσει και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κ. Χατζηιωάννου και μελών του ΔΣ της εταιρείας σχετικά με τη συμφωνία που είχε κλείσει η αεροπορική με την Airbus για την προμήθεια 107 αεροσκαφών συνολικού κόστους 4,5 δισ. λιρών, την οποία ο Κύπριος επιχειρηματίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, η εν λόγω αγορά θα εξαντλήσει τη ρευστότητα της εταιρείας, την ώρα που ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μειωμένης ζήτησης για χρόνια μετά την κρίση του κορονοϊού.

    Μάλιστα ο ιδρυτής της EasyJet έχει αφήσει σαφείς αιχμές κατά μελών της διοίκησης της για «ύποπτες δοσοληψίες” μεταξύ αυτών και της Airbus όσον αφορά την προμήθεια των αεροσκαφών από την αεροπορική βιομηχανία.

    Προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του ο επιχειρηματίας δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι προτίθεται να προσφέρει από την προσωπική του περιουσία αμοιβή έως 5 εκατ. λίρες σε μετρητά σε όποιον παράσχει χρήσιμες πληροφορίες «που θα επιτρέψουν την ακύρωση της παραγγελίας των 107 αεροσκαφών της Airbus, που η ΕasyJet αδυνατεί να πληρώσει».

    Η χαμένη μάχη για τον έλεγχο του ΔΣ

    Κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαΐου,  οι επενδυτές της εταιρείας κλήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασής του κ. Χατζηιωάννου να απομακρυνθούν τέσσερα μέλη του ΔΣ της. Μεταξύ αυτών ήταν ο CEO Johan Lundgren, ο πρόεδρος John Barton και ο οικονομικός διευθυντής Andrew Findlay.

    Παρά τον τεράστιο αγώνα του, ο ιδρυτής της EasyJet δεν κατάφερε να πείσει τους μετόχους με αποτέλεσμα να ταχθούν υπέρ της παραμονής των τεσσάρων στελεχών στο ΔΣ.

    Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «νοθευμένο» και κατήγγειλε πως «τουλάχιστον το 15% των μετοχών της EasyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ αυτής και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας». Όπως μάλιστα υποστηρίζει στη δήλωση με την οποία σχολιάζει το αποτέλεσμα, «εάν αφαιρεθούν από την ψηφοφορία οι 60 εκ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκ. μετοχές υπέρ και 120 εκ. κατά».

    Μάλιστα επισήμανε πως η εκστρατεία του για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για τον σκοτεινό ρόλο ενός «αμφιλεγόμενου Ελβετού δικηγόρου» του Marc Bonnant.

    Ο Στέλιος Χατζηιωάννου πάντως, δεν είναι διατεθειμένος παραδώσει τα όπλα αφού τόνισε ότι δεν θα σταματήσει την προσπάθεια του να αποκαλύψει τους «αχυρανθρώπους» και να αποδείξει ότι αυτές οι μετοχές δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange Listing Rules).



    ΣΧΟΛΙΑ