• Business

    ΣτΕ: Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού για την επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά


    “Παγωμένος” θα παραμείνει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου εταιρείας για την επέκταση της νότιας ζώνης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων δύο εταιρειών και διατήρησε σε ισχύ την προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, το ΣτΕ με προσωρινή διαταγή του ανέστειλε την εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που αφορούσαν την επέκταση του συγκεκριμένου έργου.

    Το “πάγωμα” θα ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ στις κύριες αιτήσεις ακύρωσης που ακόμα δεν έχουν συζητηθεί.

    Οι εταιρείες «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.», με τις προσφυγές τους, ζητούσαν να ανασταλούν οι υπ΄ αριθμ. 1 και 2/2018 αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπως και να ανασταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ (Νότια Ζώνη, φάση Α΄), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ.

    Το νομικό ζήτημα που είχε τεθεί αρχικά στο ΣτΕ ήταν κατά πόσο ο ΟΛΠ όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο ή όχι.

    Σήμερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 382-383/2019 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, θέτοντας και νομικά ζητήματα για την παραχώρηση στην Cosco.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco).

    Επίσης αναφέρουν οι δικαστές ότι η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ΄ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

    Ακόμη, αναφέρεται στις δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ότι δεν τηρήθηκαν η κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στην διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ