F

Business

Σταύρος Ψυχάρης: Ξεκινάει η δίκη του – Στο σφυρί ένα σπίτι για χρέος 30.000 – Σε πλειστηριασμό και 3 σπίτια του γιου του

Σταύρος Ψυχάρης. Πρώην εκδότης και επιχειρηματίας


Το 2019 όπως όλα δείχνουν θα είναι η χειρότερη χρονιά για τον άλλοτε πανίσχυρο έκδοτη Σταύρο Ψυχάρη. Ο ταλαιπωρημένος με την υγεία του 74χρονος δημοσιογράφος (γεννήθηκε το 1945), στο πέρασμα του οποίου  «έτρεμαν και οι πέτρες», θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων στις αρχές Φεβρουαρίου κατηγορούμενος για τα υπέρογκα δάνεια που έλαβε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Μάλιστα σε λίγες ημέρες, και για την ακρίβεια στις 10 Ιανουαρίου, θα οριστεί και η σύνθεση του δικαστηρίου. Η παραπομπή γίνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αφορά προσωπικά δάνεια του κ. Ψυχάρη, συνολικού ύψους 44.700.000 ευρώ.  Όσοι έχουν δει τον κ. Ψυχάρη από κοντά αναφέρουν ότι η υγεία του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Ο άνθρωπος που με ένα του βλέμμα τρόμαζε τους ισχυρότερους πολιτικούς  και επιχειρηματίες τώρα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία (κακούργημα).

 

Ενδεικτικό της μεγάλης δύναμης που είχε, όπως αναφέρει παλαιός πολιτικός, είναι το εξής περιστατικό: Προ ετών στο περίφημο cafe του Κολωνακίου Da Capo ο Ψυχάρης κάθεται σε ένα τραπέζι παρέα με 3 φίλους του. Ξαφνικά τον πλησιάζει πανίσχυρος εφοπλιστής (με αγάπη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα αφού ήταν και πρόεδρος ομάδας) ο οποίος εκείνη την εποχή είχε στις τράπεζες περίπου 500 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις. Ο εφοπλιστής κάθισε σε μια καρέκλα από την αριστερή πλευρά του εκδότη και του μιλούσε επί 5 λεπτά χωρίς ο κ. Ψυχάρης να γυρίσει το κεφάλι του να τον κοιτάξει. Όσοι ήξεραν καλά τον Σταύρο παραδέχονται 2 πράγματα τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια: Πάντοτε σου μιλούσε χωρίς να σε κοιτάξει και σπάνια μιλούσε πολύ…

“Καταδέχεται” να του βγάλουν σπίτι στο σφυρί για 30.000 ευρώ 

Αυτός λοιπόν ο πανίσχυρος εκδότης τώρα καταδέχεται να του βγάλουν σε πλειστηριασμό  στις αρχές Ιουλίου ένα μικρό σπίτι που έχει στους Αμπελόκηπους, για μια οφειλή  στην τράπεζα μόλις 30.000 ευρώ. Η αξία του μικρού διαμερίσματος δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ (φυσικά τα συνολικά του χρέη σε τράπεζες και δημόσιο ειναι πολλά εκατομμύρια ευρώ). Πώς είναι δυνατόν, θα αναρωτηθούν οι αφελείς.  Ο Σταύρος Ψυχάρης στην υπέροχη κατοικία του οποίου στο Κολωνάκι φιλοξενήθηκαν οι πιο ισχυρές οικογένειες στην Ελλάδα μπορεί να δείχνει αδύναμος και χωρίς μετρητά όμως η αλήθεια λέγεται ότι είναι τελείως διαφορετική.

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες ακόμα αναζητούν τους περίφημους πίνακες που κάποτε κοσμούσαν το σαλόνι του στην θηριώδη κατοικία του στην οδό Λυκαβηττού. Όσοι έχουν επισκεφθεί την οικία του την εποχή της παντοδυναμίας του κάνουν λόγο για πίνακες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας συμπεριλαμβανόμενου και ενός αυθεντικού Claude Monet. 

Στο πλειστηριασμό και τα σπίτια του κ. Παναγιώτη Ψυχάρη 

Όμως δεν είναι μὀνο η δίκη και το μικρό σπίτι που βγαίνει σε πλειστηριασμό του Σταύρου Ψυχάρη. Το καλοκαίρι και για την ακρίβεια στις 3 Ιουλίου, η  Alpha Bank βγάζει σε πλειστηριασμό δυο σπίτια του του γιου του Παναγιώτη στο Παλαιό Ψυχικό,  για χρέη ύψους 500.000 ευρώ.  Η πρώτη κατοικία έχει αξία 829.000 ευρώ και η δεύτερη 956.000 ευρώ. Σύμφωνα με το από 04/12/2018 πιστοποιητικό της Υποθηκοφύλακος Παπάγου, τα ανωτέρω ακίνητα βαρύνονται με: 1) υποθήκη κατά Παναγιώτη Ψυχάρη του Σταύρου και της Δέσποινας, υπέρ ΑΑΔΕ Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης – Τμήμα Δ ́, δια (7.720.740,70) ευρώ, εγγραφείσα 04/7/2017 (Τ. 34-192), 2) υποθήκη κατά ιδίου, υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., δια (13.000.000) ευρώ, εγγραφείσα 23/10/2017 (Τ. 35-18), 3) αναγκαστική κατάσχεση κατά ιδίου, υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., δια (500.000) ευρώ, εγγραφείσα 03/12/2018 (Τ. 8-60). 

Όμως η Αlpha Βank και πάλι στις 3 Ιουλίου θα βγάλει “στο σφυρί”  ένα κατάστημα και ένα διαμέρισμα του κ. Παναγιώτη Ψυχάρη στο Κολωνάκι. Η τιμή εκκίνησης είναι 61.500 ευρώ για το κατάστημα και 251.000 ευρώ για το διαμέρισμα. 

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Ψυχάρης 

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης, παρά το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής στον ΔΟΛ, είναι άνθρωπος ήπιων τόνων και δεν είχε προκαλέσει καθώς προτιμούσε να βρίσκεται στην αφάνεια. Με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2016 όταν είχε προχωρήσει σε μια παραδοχή που προκάλεσε έντονες συζητήσεις. 

Μιλώντας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής (που απολαμβάνει τα προνόμια των ανακριτικών αρχών) και λίγο πριν το τέλος, ρωτήθηκε από τον πρόεδρο, Σωκράτη Φάμελλο που βρήκε ο ΔΟΛ χρήματα ύψους 27 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης, εμφάνιζε στο λογαριασμό του μόλις 12 εκατ. ευρώ προσωπική περιουσία.

Τότε, ο γιος Ψυχάρη, δήλωσε πως ο ίδιος εγγυήθηκε άλλα 15 εκατ. ευρώ προσωπικώς,  όχι με μετρητά αλλά με «αέρα», προκαλώντας αντιδράσεις από τα μέλη της επιτροπής.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ψυχάρης είχε δηλώσει ότι δεν θα αναφερθεί καθόλου στις υποθέσεις του Οργανισμού που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, ότι το ποιος θα βάλει τα χρήματα για να συνεχίσει ο σταθμός τη λειτουργία του δεν είναι ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό, ενώ εμμέσως υποστήριξε πως οι τράπεζες είναι κερδισμένες από το δανεισμό στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, καθώς έχουν εισπράξει όπως είπε 130 εκατ. ευρώ σε τόκους.

«Το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί, μόνο στη φαντασία και τις ονειρώξεις κάποιων θα κλείσει», είχε επισημάνει τότε ο κ. Ψυχάρης.

Παναγιώτης Ψυχάρης

Κολωνάκι, Vacheron Cοnstantin και πάντα το καρό της Burberry!

Η ζωή του Σταύρου Ψυχάρη υπήρξε επικά πλούσια και κοσμική στην ουσία της. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, στο αποκορύφωμα της ισχύος του, ο Σταύρος Ψυχάρης έκανε μόδα με τη στήλη της Σίβυλλας, τα κοσμικά υψηλού επιπέδου, στις παρυφές κάθε πολιτικού θέματος.

Από αριστερά: Απ. Βογιατζής (υπ. Εργασίας της Χούντας), Σταύρος Ψυχάρης, Θεοφ. Παπακωνσταντίνου (υπ. Προεδρίας και Παιδείας της Χούντας), Β. Σταματόπουλος (υπ. Τύπου)

Ο ίδιος  σύχναζε, πάντα, στο Κολωνάκι, με επίκεντρο του το Da Capo και συγχρωτιζόταν με τους πολιτικούς, τους διάσημους, τους κοσμικούς, τους επιχειρηματίες, που πάντα «έβγαζαν είδηση» αλλά, κυρίως, ήταν ο ομφαλός της γης για τους πετυχημένους της εποχής.

Στο Κολωνάκι άλλωστε και η πρώτη σύζυγός του, η Μπέττυ, είχε επιτύχει εμπορικά με ένα κατάστημα ειδών σπιτιού και δώρων, από το όποιο περνούσαν όλοι οι σημαντικοί για τις αγορές τους αλλά και για ένα μεγάλο διάστημα για να του είναι αρεστοί. 

Έτσι όλα μαθαίνονταν από τον Σταύρο Ψυχάρη, στη καρδιά των γεγονότων, μεταξύ εσπρέσο και καλού φαγητού.

Ως συντάκτης, στις αρχές, ντύνονταν απλά, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αλλά με ένα ρολόι – θρύλο, status αξεσουάρ επιτυχίας, το πανάκριβο Vacheron Cοnstantin στον καρπό του, ως ένδειξη της αγάπης τους για το ωραίο και την κομψότητα. 

Γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, Χριστίνα Τσούτσουρα, ως δημοσιογράφο στο ΔΟΛ.

Η νεαρή, ως φοιτήτρια, ήταν ένθερμη αριστερή και δη του εξωκοινοβουλευτικού χώρου, αλλά ως εργαζομένη στο ΔΟΛ θα υιοθετήσει τις σινιέ πινελιές και τις δημιουργίες των μεγάλων οίκων μόδας με μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Εscada, την Prada, τη Burberry.

Με αυτήν θα αλλάξει look και ο κύριος Ψυχάρης. 

Τα μπλουζάκια με τις στάμπες και τα χρωματιστά πουκαμισά θα εγκαταλειφθούν  και θα υιοθετήσει τις σινιέ γραβάτες και το καρό της Burberry, το τελευταίο φανατικά.

Τα φαραωνικά σπίτια, αλλά και εκείνα τα απλώς κομψά…

Μετά τον γάμο του με την Χριστίνα Τσούτσουρα, ο Σταύρος Ψυχάρης θα εγκαταλείψει το δικό του πολυτελές διαμέρισμα που ανήκε πριν στη Μελίνα Μερκούρη στην οδό Αναγνωστοπούλου. 

Θα αγοράσει και θα ανακαινίσει με τη σύζυγό του το πολυτελές διαμέρισμα, το κομψοτέχνημα της αστικής αρχιτεκτονικής στην οδό Λυκαβηττού 30 και Αναγνωστοπούλου.

Το διαμέρισμα έχει εκλεκτούς γείτονες, ενώ βρίσκεται σε ένα σημείο που ορίζεται ως από τα πλέον ακριβά της Αθήνας, με θέα Λυκαβηττό και τους τρούλους του Αγίου Διονυσίου, δίπλα στους πλέον σημαντικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου.

Το διαμέρισμα διακοσμήθηκε με υψηλής αισθητικής αντικείμενα, ενώ εντυπωσίαζε με τη συλλογή εξαιρετικών εικαστικών κομματιών φιλοτεχνημένων ανάμεσα σε άλλους από τους Τσαρούχη,  Φασιανό,  Μποκόρο.

Φαραωνική σε όγκο, όμως, ήταν εκείνη η βίλα στο Πόρτο Χέλι, που  το 2018 άλλαξε ιδιοκτήτη. Την αγόρασε σε πλειστηριασμό Ελβετός τραπεζίτης αντί του ποσού των 12.000.000 ευρώ.  Πρόκειται για 26 στρεμμάτων οικόπεδο στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, όπου το ακίνητο διαθέτει ιδιωτική μαρίνα και επεκτείνεται κυριολεκτικά πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήριο.

Διαθέτει, ακόμα, 2,5 στρέμματα βίλα, πισίνα, γήπεδα τένις και πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Επειδή πρόκειται για το πιο προνομιούχο κομμάτι γης στην περιοχή, που συνορεύει με δάσος και θάλασσα και σε δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηριζόταν ως η «ελληνική Ριβιέρα», αλλά και επειδή η βίλα που χτιζόταν εκεί εντυπωσίαζε, η τοπική κοινωνία δεν έπαψε ποτέ να συζητά για τη βίλα Ψυχάρη, την πολυτέλειά της, το μυθώδες κόστος ανέγερσης και συντήρησης.

Πρόκειται για ένα mansion το οποίο διαθέτει χώρους 2.250 τμ εκ των οποίων τα 1.500 είναι παράνομα.

…οι κόρες στα σχολεία και τα φινετσάτα ρεστοράν του Λονδίνου

Παρά τη γνώση του και την αφοσίωση του στις εφημερίδες, να θυμίσουμε την ατυχή προσπάθεια του, με την παρουσίαση της εκπομπής «Το Βήμα του Αντέννα» που δεν μακροημέρευσε, ούτε και καμία επιτυχία σημείωσε, αλλά και εκεί εμφανιζόταν υπέρκομψος με διαφορά ποιότητας από όλους τους υπολοίπους δημοσιογράφους της τηλεόρασης.

Αργότερα κατά πολύ, ως ιδιοκτήτης του ΔΟΛ πια, προήγαγε τον γιο του Παναγιώτη σε ρόλο διευθύνοντα συμβούλου. Τα μικρότερα παιδιά του, η Χριστίνα και η Σοφία Ψυχάρη, σπουδάζουν στο Λονδίνο, σε καλά, ιδιωτικά -αλίμονο!- πανεπιστήμια της σοφής Μεγάλης Βρετανίας με το υψηλότερο κόστος ζωής όλης της Ευρώπης, ενώ απολαμβάνουν στιγμές ευδαιμονίας σε κομψά ρεστοράν και μπαρ της μόδας, ντυμένες με σινιέ ρούχα και κρατώντας πανάκριβες τσάντες, κυρίως Chanel.

Χωρίς να αγγίζει τα παιδιά, η οικονομική κρίση, τα δράματα των εργαζομένων στον πρώην ΔΟΛ, η ελληνική μίζερη πραγματικότητα, τα δυο κορίτσια, προστατευμένα, φροντίζουν να δείχνουν στιγμές από την υπέροχη ζωή τους, στα social media τους και ιδιαίτερα στο σικ Instagram, μιας και τα υπόλοιπα είναι ελαφρώς ξεπερασμένα.

Φυσικά είναι απόφοιτες του Κολεγίου Αθηνών, όπως και τα παιδιά όλων των ισχυρών της μεταπολίτευσης, των πρωταγωνιστών και αρχιτεκτόνων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, που αφήνουν τα δημόσια σχολεία για τον «απλό κόσμο».

κόρες Ψυχάρη
Σοφία και Χριστίνα Ψυχάρη

 ΣΧΟΛΙΑ