Eπαφές με επενδυτικά funds, τεχνολογικούς ομίλους και άλλες εταιρείες, έχει ξεκινήσει η Starbucks, εξετάζοντας στρατηγικές επιλογές για την κινεζική της μονάδα, μεταξύ των οποίων και πιθανή πώληση μεριδίου, σύμφωνα με πηγές με γνώση του Bloomberg. 

Ειδικότερα, η δημοφιλής αμερικάνικη αλυσίδα καφέ απέστειλε επιστολές μέσω οικονομικού συμβούλου αυτή την εβδομάδα προς ενδεχόμενους επενδυτές, ζητώντας αξιολόγηση για την πορεία και τις προοπτικές της δραστηριότητάς της στην Κίνα.

1

Το ύψος μιας συμφωνίας θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι το Bloomberg είχε αποκαλύψει πως η Starbucks επανεξετάζει την παρουσία της στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της παγκοσμίως.

Η εταιρεία έχει επισημάνει τις μακροοικονομικές πιέσεις και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στη χώρα, όπου εγχώριοι παίκτες όπως η Luckin Coffee και η Cotti Coffee κερδίζουν έδαφος.

Στα τέλη Μαρτίου, η Starbucks λειτουργούσε πάνω από 7.750 καταστήματα στην Κίνα, αποφέροντας καθαρά έσοδα ύψους περίπου 740 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο έως τον Μάρτιο.

Την ίδια περίοδο, η Luckin Coffee ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  οι πρώτες απαντήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένονται εντός εβδομάδων, ενώ δεν αποκλείεται η Starbucks να μην προχωρήσει τελικά σε συμφωνία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον σχόλιο πέραν όσων αναφέρθηκαν δημόσια τον Απρίλιο από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπράιαν Νίκολ, ο οποίος είχε τονίσει πως βλέπει ενδείξεις προόδου στην Κίνα χάρη σε νέες προσφορές προϊόντων και αναπροσαρμογές τιμών.

«Η δέσμευσή μας στην κινεζική αγορά παραμένει σταθερή και μακροπρόθεσμη», δήλωσε τον Απρίλιο ο Νίκολ.

«Η αγορά έχει ισχυρό δυναμικό για την επιχειρηματική μας ανάπτυξη, και παραμένουμε ανοιχτοί ως προς το πώς θα το αξιοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Επίσης, τον Οκτώβριο είχε αναφέρει ότι η Starbucks εξετάζει πιθανές συνέργειες και συνεργασίες για μακροπρόθεσμη ενίσχυση χωρίς να έχει συγκεκριμένα σχέδια.

Να σημειωθεί ακόμη ότι άλλες αλυσίδες, όπως η McDonald’s και η Yum! Brands, έχουν στο παρελθόν πουλήσει μερίδια σε κινεζικές εταιρείες private equity, προκειμένου να ενισχύσουν την τοπική προσαρμογή και τη στρατηγική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: 

Ανατροπή στην Burberry: Τέλος στο όνειρο της “υψηλής πολυτέλειας” και επιστροφή στις ρίζες

UniCredit: Κλάδος ελαίας από τον Orcel στo Βερολίνο – Συνεχίζεται το σίριαλ με την Commerzbank

Ανάσα για την Shein: Μείωσε τις τιμές στις ΗΠΑ μετά την “εκεχειρία” στους δασμούς