• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο mononews: Ποτέ δεν πείθεις κάποιον, που δεν θέλει να πουλήσει ένα μαγαζί

    • Άννα Διανά
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Το deal του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την ΙΟΝ εξέπληξε την αγορά, καθώς οι φήμες ήθελαν τους μετόχους της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας να έχουν πει αρκετές φορές «όχι» σε υποψήφιους αγοραστές.

    Σχετικά με το πώς κατάφερε να πείσει την Τίνα Κωτσιοπούλου, κληρονόμο των μετοχών πλειοψηφίας και πρόεδρο της ΙΟΝ να προχωρήσει στη συμφωνία, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος απαντά στο mononews.gr, αφοπλιστικά: «Ποτέ δεν πείθεις κάποιον που δεν θέλει να πουλήσει ένα μαγαζί».

    Και αυτό συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του επιχειρηματία, που φιλοδοξεί να χτίσει έναν νέο όμιλο με υγιείς και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

    Ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων αποκτά δυνατότητες συνεργειών και χτίζει έναν ισχυρό όμιλο σε κατηγορίες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και εξαγωγών.

    Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από την ίδρυση του εταιρικού οχήματος της Bespoke SGA Holdings μέσω του οποίου θα συγκροτηθεί η Bespoke προχώρησε στη συμφωνία εξαγοράς του 40% της σοκολατοβιομηχίας ΙΟΝ με option να λάβει το πλειοψηφικό πακέτο με την απόκτηση του 70% των μετοχών της ιστορικής εταιρείας.

    Ηδη οι μέτοχοι της Bespoke, οι περισσότεροι έμπιστοι και συνεργάτες επί χρόνια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου έχουν καταβάλει μετά τα 35 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό κεφάλαιο, άλλα 70 εκατ. ευρώ ήδη να έχει καταβληθεί στην εταιρεία ως μετοχικό κεφάλαιο το συνολικό ποσό των 105 εκατ. ευρώ.

    Σε πρώτη φάση, θα γίνει η μεταβίβαση του 45% των μετοχών της ΙΟΝ, διαδικασία που θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες, όπως λέει στο mononews.gr o κ. Θεοδωρόπουλος, αποφεύγοντας να αναφερθεί στον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Μέσα σε δώδεκα μήνες από την εξαγορά του 45%, η Bespoke έχει τη δυνατότητα εξαγοράς ενός ποσοστού 15% αποκτώντας έτσι την πλειοψηφία των μετοχών της ΙΟΝ και τον αποκλειστικό έλεγχο.

    Σε δεύτερη φάση εντός 24 μηνών, η Bespoke έχει δικαίωμα αγοράς ενός επιπλέον ποσοστού 10% των μετοχών και εφόσον ενεργοποιηθεί η option, η εταιρεία θα κατέχει το 70% της σοκολατοβιομηχανίας.

    Η ΙΟΝ θα αποτελέσει την κορωνίδα του νέου ομίλου. Η σοκολατοβιομηχανία κατέχει ένα μερίδιο στη λιανική που φτάνει στο 35% και αποτελεί μία υγιή επιχείρηση με δυνατές επιδόσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας, o τζίρος της το 2020 ανήλθε σε 118,9 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένος σε σύγκριση με τα 118,8 εκατ. ευρώ του 2019, χρονιά πανδημίας. Η καθαρή κερδοφορία έφτασε στα 8,73 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 77,29 εκατ. ευρώ.

    Πριν την ΙΟΝ είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της ΕΔΕΣΜΑ και της, από το 1991 θυγατρικής της, ΑΜΒΡΟΣΙΑ αντικείμενο των οποίων είναι η παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών, ενώ ακόμη πιο πριν είχε προχωρήσει στην καταρχήν συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικοί Χυμοί, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου, EOS, που διαχειρίζεται ο τελευταίος), για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας. Επιπλέον το προηγούμενο καλοκαίρι απέκτησε το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Ο κ. Θεοδωρόπουλος διαθέτει ήδη την αλλαντοβιομηχανία Νίκας ενώ είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας.

    Ετσι, υπό την ομπρέλα του νέου ομίλου συγκεντρώνονται η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί, που κυριαρχεί στην παραγωγή χυμών ιδιωτικής ετικέτας και η Chipita Foods. Και αυτά, μέχρι την επόμενη εξαγορά…

    Διαβάστε επίσης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Στα χέρια του ο αποκλειστικός έλεγχος της ΙΟΝ



    ΣΧΟΛΙΑ