• Business

  Ξενοδοχεία: Επενδυτικό hotspot ο Πειραιάς


  Σε επενδυτικό hotspot για τουριστικά έργα εξελίσσεται ο Πειραιάς, αφού η περιοχή έχει αναβαθμιστεί συγκοινωνιακά και η κρουαζιέρα γνωρίζει επίσης άνοδο.

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το λιμάνι του Πειραιά έσπασε το 2023 ρεκόρ επιβατών κρουαζιέρας, καθώς εξυπηρετήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες έναντι 880.000 το 2022. Όσον αφορά στους επιβάτες αποεπιβίβασης (homeport), ανήλθαν σε περίπου 800.000 έναντι 380.000 το 2022, ενώ ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν ήταν 760, εκ των οποίων τα 525 ήταν homeport.

  Προσεχώς εγκαινιάζεται το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Μήτση στον Πειραιά, το αστικό N’U Piraeus Port. Η εταιρεία αγόρασε το ακίνητο τις παλιές αποθήκες της ποτοποιίας Μεταξά στην οδό Αριστείδου και το μετατρέπει σε τετράστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 101 δωματίων, με στόχο την προσέλκυση των επιβατών κρουαζιέρας που φτάνουν στο λιμάνι. Το ξενοδοχείο βρίσκεται 5 λεπτά μακριά από τα Cruise Terminals A, B και C. Με γρήγορη πρόσβαση στο σταθμό του μετρό και στόχος του ομίλου είναι να αποτελέσει κόμβο για την παράταση της διαμονής των επιβατών κρουαζιέρας.

  Η πιο πρόσφατη άφιξη στον Πειραιά ήταν αυτή της Santikos Collection. Το δεύτερο ξενοδοχείο της οικογένειας Σαντίκου, μετά το The Alex που άνοιξε το 2019 στη θέση του παλιού ξενοδοχείου Bella Vista, είναι το Twinn επί των Ηρώων Πολυτεχνείου 14 και Καραολή. Το ακίνητο που στεγάζει τη νέα μονάδα ανήκει στη Hellenic Properties, η οποία προχώρησε στην ανακατασκευή ενός παλιού κτιρίου γραφείων 1.500 τ.μ.. Η αρχική σκέψη του Ερρίκου Αρώνες ήταν να ανακαινιστεί ως κτίριο γραφείων, ωστόσο επιλέχθηκε η λύση κατασκευής ξενοδοχείου τριών αστέρων και δυναμικότητας 33 δωματίων. Η ακαθάριστη αξία του έργου ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

  Η Hilton και η Cosco

  Σε τροχιά υλοποίησης ισχυρίζονται οι ιθύνοντες της Hilton ότι μπαίνει η ανακατασκευή του παλιού Μιστράλ στην Καστέλλα. Ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία με την SCD Group του Θεόδωρου Δουζόγλου για το άνοιγμα δύο Hilton σε Κηφισιά και Πειραιά. Σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο Alan Mantin,διευθύνων σύμβουλος Ανάπτυξης / Νότιας Ευρώπης της εταιρείας, το προσεχές καλοκαίρι ξεκινούν οι εργασίες στο πρώην Μιστράλ, ενώ η νέα ομάδα του project επανακαθορίζει την ταυτότητα του έργου, που πιθανότατα θα λειτουργήσει ως Hampton, ένα από τα brands της Χίλτον, έπειτα από την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το Hampton by Hilton Piraeus στο Μικρολίμανο θα είναι ένα ξενοδοχείο 83 δωματίων, στο οποίο θα λειτουργήσουν, μεταξύ άλλων, τέσσερις αίθουσες συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 120 τετραγωνικών και εξωτερική πισίνα.

  Πιο μακρινά είναι τα σχέδια της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, όπου προβλέπεται η κατασκευή δύο ξενοδοχείων βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του master plan. Τα δύο ξενοδοχεία, όπως και ένα logistics center, δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές επενδύσεις των 294 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΤΑΙΠΕΔ, για αυτό και το χρονοδιάγραμμα είναι ρευστό. Πάντως, στον επιβατικό λιμένα, προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο Πόρτο Λεόνε, ένα έργο επιφανείας 8.000 τ.μ. περίπου, το οποίο προγραμματίζεται να χωροθετηθεί ανατολικώς των εγκαταστάσεων Κανέλου στον χερσαίο χώρο, νότια και σε επαρκή απόσταση από το Κονώνειο τείχος. Επίσης, σε πεντάστερο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο θα μετατραπεί το κτίριο της Παγόδας, το κτίριο με τη χαρακτηριστική στέγη που θυμίζει κατάρτι ιστιοπλοϊκού κι έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Τα δύο ξενοδοχεία και το κέντρο αποθήκευσης είχαν αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ.  ΣΧΟΛΙΑ