• Business

    Σούπερ μάρκετ: Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πλαφόν αγορών και στη ζάχαρη αρχίζουν να βάζουν, μετά το ηλιέλαιο και τα άλευρα, τα σούπερ μάρκετ. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο, ουσιαστικά για ένα «ντόμινο» που έχει προκληθεί εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, κυρίως λόγω της ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά για διάφορα προϊόντα διατροφής, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Μέχρι στιγμής το ηλεκτρονικό κατάστημα της Σκλαβενίτης, το sklavenitis.gr, έχει βάλει όριο τεσσάρων τεμαχίων στην αγορά κρυσταλλικής ζάχαρης, ενώ και το e-shop της αλυσίδας Κρητικός έχει πλαφόν τα 6 τεμάχια. Παρατηρούνται ωστόσο στα ηλεκτρονικά καταστήματα και άλλων αλυσίδων, όπως στην AB Βασιλόπουλος, ελλείψεις σε κωδικούς ζάχαρης ιδιωτικής ετικέτας.

    Γιατί μπαίνει πλαφόν στις πωλήσεις

    Πηγές από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επισημαίνουν πως το πλαφόν στις πωλήσεις τόσο στη ζάχαρη όσο και στα υπόλοιπα προϊόντα μπαίνει για προληπτικούς και μόνο λόγους καθώς παρατηρήθηκε μία τάση μαζικών αγορών μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Αρχικά για προϊόντα που επηρεάζονται άμεσα λόγω της εξάρτησής τους από τις δύο χώρες, όπως έλαια και άλευρα. Όπως φαίνεται ωστόσo η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά συμπαρασύρει και άλλες κατηγορίες τροφίμων.

    Οι ίδιες πηγές από τα σούπερ μάρκετ διευκρινίζουν ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας και αποθεμάτων. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται, οι επιχειρήσεις του κλάδου παρακολουθούν σε καθημερινή βάση  τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και πράττουν ανάλογα.

    Η αναταραχή πάντως, όπως εξηγούν, ξεκίνησε αρχικά, όχι από τους καταναλωτές  που έκαναν τα ψώνια της εβδομάδας αλλά από επαγγελματίες που ήθελαν να προμηθευτούν από τα σούπερ μάρκετ μαζικές ποσότητες σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που έβρισκαν  στη χονδρική. Προσπαθώντας παράλληλα να «στοκάρουν» ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες τους το επόμενο διάστημα.

    Το πραγματικό ζήτημα με το ηλιέλαιο και οι ανατιμήσεις

    Παράγοντες της αγοράς με γνώση όσων συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην αγορά επισημαίνουν στο mononews ότι πραγματικό πρόβλημα όσον αφορά στην τροφοδοσία, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο με το ηλιέλαιο και όχι με τα υπόλοιπα προϊόντα. Καθώς η Ουκρανία είναι ο μεγάλος προμηθευτής της Ευρώπης και πλέον όλες οι χώρες στρέφονται προς τις ίδιες εναλλακτικές αγορές για  το συγκεκριμένο προϊόν. Την ίδια στιγμή για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης το ηλιέλαιο αποτελεί βασική πρώτη ύλη που μάλιστα την προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες.

    Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα με τα άλευρα έχει προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύεται σε μικρό ποσοστό – της τάξεως του 20%- από τις δύο χώρες, η διαταραχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και την εγχώρια αγορά. Επιπλέον οι τιμές στα άλευρα έχουν εκτοξευθεί διεθνώς, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.

    Το «ντόμινο» και σε άλλα προϊόντα

    Η ανησυχία όσον αφορά στην επάρκεια τους επόμενους μήνες σε διάφορα προϊόντα διατροφής εντείνεται, καθώς οι χώρες- εξαγωγείς σε ολόκληρη την Ευρώπη επιδιώκουν να καλύψουν πρωτίστως τις δικές τους ανάγκες και έπειτα να τροφοδοτήσουν τους υπόλοιπους. 

    Αυτό, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς έχει ως συνέπεια ένα «ντόμινο» σε μία σειρά από τρόφιμα που μπορεί να μην εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι ωστόσο απαραίτητα για τη λειτουργία επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, φούρνοι κτλ.

    Η αυξημένη ζήτηση δηλαδή, προκύπτει περισσότερο από τον φόβο των ελλείψεων παρά από τις πραγματικές ελλείψεις τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οι οποίες  μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου  το επόμενο διάστημα θα αναγκαστούν μετά και τη ζάχαρη, να βάλουν όριο αγορών και σε άλλα προϊόντα στα οποία θα παρατηρηθεί  η τάση για ανεξέλεγκτες αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Σούπερ μάρκετ: Γιατί βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις σε ηλιέλαιο και άλευρα



    ΣΧΟΛΙΑ