• Business

    Σούπερ μάρκετ: Μετ’ εμποδίων η «πρεμιέρα» για την υποχρεωτική χρήση μάσκας – Γκρίνια και μικροεντάσεις


    Αρκετοί καταναλωτές αγνόησαν την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

    Παρά τις παραινέσεις των υπαλλήλων και τις σχετικές ανακοινώσεις που είχαν αναρτηθεί στις εισόδους των καταστημάτων, κάποιοι επέλεξαν να μην συμμορφωθούν και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, χωρίς προφυλάξεις. Κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων πελατών, οι οποίοι φρόντισαν να πειθαρχήσουν με γνώμονα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

    Κύκλοι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων επισημαίνουν πως η «πρεμιέρα» του μέτρου συνοδεύθηκε από αρκετά παράπονα και απουσία διάθεσης για συμμόρφωση από ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών, τονίζοντας πως από την πλευρά τους κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να κυλήσει ομαλά η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου ενώ επισημαίνουν πως οι υπάλληλοί τους, τήρησαν πιστά την οδηγία. Σημειώνουν ωστόσο πως δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους καταναλωτές να πειθαρχήσουν αλλά ούτε και να τους απαγορεύσουν την είσοδο, εάν δεν φορούν μάσκα. «Δεν είμαστε αστυνόμοι για να επιβάλλουμε το μέτρο», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στην αναφορά του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση πως θα πρέπει τα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μάσκες σε πελάτες που δεν έχουν, οι ίδιοι κύκλοι λιανεμπορίου ξεκαθαρίζουν πως δημιουργήθηκε μια παρανόηση, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να προσφέρουν δωρεάν μάσκες στους καταναλωτές καθώς το κόστος είναι υπέρογκο. «Οι πελάτες που δεν έχουν μαζί τους μάσκα», σημειώνουν, «μπορούν να την αγοράσουν, αφού τα σούπερ μάρκετ πουλάνε μάσκες».

    Σπεύδουν επίσης να τονίσουν πως επωμίζονται ήδη αρκετά υψηλό κόστος, προκειμένου να συμμορφωθούν στα μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες για την αποφυγή του συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ και την ανάσχεση της πανδημίας (ειδικές σημάνσεις για τις αποστάσεις, προστατευτικά διαχωριστικά στα ταμεία, αντισηπτικά στις εισόδους) ενώ καλούνται να καταβάλλουν κανονικά τους μισθούς στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και είναι αναγκαστική άδεια.

    Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι πως τις επόμενες μέρες τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν και οι πελάτες θα πειθαρχήσουν στο σύνολό τους. Ειδικά όταν θα αρχίσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του υπουργείου και θα επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα, τα οποία είναι αρκετά «τσουχτερά» (150 ευρώ το άτομο).

    Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου υπήρχαν αρκετοί καταναλωτές που δεν γνώριζαν για το μέτρο καθώς η ανακοίνωση βγήκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.



    ΣΧΟΛΙΑ