• Business

    Sony: «Ναυάγησε» το $10 δισ. mega deal με την Zee – Διαφωνία για το… «πηδάλιο»

    • Μαρία Βε

    Punit Goenka, Zee και Kenichiro Yoshida, Sony


    Στα δικαστήρια φαίνεται ότι θα λύσουν τις διαφορές τους η Sony Group και η Zee Entertainment Enterprises, καθώς ακυρώθηκαν κακήν κακώς και επίσημα τα σχέδια συγχώνευσής τους στην Ινδία, ένα mega deal 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συνάντησε πολλά εμπόδια και ολιγώρησε σημαντικά.

    Δύο χρόνια μετά, οι δύο πλευρές εγκατέλειψαν την προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν κολοσσό ψυχαγωγίας στη μεγαλύτερη αγορά streaming της Ασίας.

    Η ιαπωνική εταιρεία έστειλε εξώδικο στη Zee σήμερα Δευτέρα, ενημερώνοντάς την ότι δεν εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας συγχώνευσης, ενώ ζητά 90 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

    Η Zee από την άλλη, αρνείται «κατηγορηματικά» ότι παραβίασε τη συμφωνία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg στις 8 Ιανουαρίου, το deal οδηγούνταν σε φιάσκο, καθώς υπήρχε διαφωνία για το εάν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zee, Punit Goenka, θα ηγείτο της συγχωνευμένης εταιρείας, εν μέσω έρευνας από τη ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγορών της Ινδίας.

    Καθώς καμία πλευρά δεν φάνηκε πρόθυμη να κάνει πίσω, τόσο η Sony όσο και η Zee πρέπει θα τώρα να σχεδιάσουν εκ νέου και κατά μόνας τα σχέδιά στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

    Σημειώνεται ότι η Sony, μέσω του συγκεκριμένου deal, αναμενόταν να επωφεληθεί από το πλούσιο αρχείο περιεχομένου της Zee σε τοπικές ινδικές διαλέκτους και από τα δεκάδες τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της.

    Την ίδια στιγμή, η Zee, που βρίσκεται σε επισφαλή οικονομική κατάσταση, αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενο ανταγωνισμό, καθώς η Reliance Industries και η Walt Disney, βρίσκονται κοντά σε deal συγχώνευσης.

    Αρνητικός αντίκτυπος

    «Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα δύο μέρη, καθώς και οι δύο εταιρείες πρόκειται να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό και μια πιθανή απειλή από τη συγχώνευση της Reliance και της Disney», δήλωσε ο Karan Taurani , αναλυτής στην Elara Securities India.

    Η ηγεσία της Zee μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει πιέσεις από τους επενδυτές για την αποτυχημένη συμφωνία συγχώνευσης, πρόσθεσε.

    Το εξώδικο από τη Sony, πήγε στη Zee σήμερα, μετά από μια περίοδο χάριτος 30 ημερών που έληξε το Σαββατοκύριακο, όταν οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια προθεσμία που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου.

    Δεν τα “βρήκαν” στην ηγεσία

    Η “διαμάχη” για την ηγεσία, ήταν το μοναδικό σοβαρό εμπόδιο στη συμφωνία.

    Η Zee επέμενε ότι ο Goenka θα ηγηθεί της νέας οντότητας όπως είχε συμφωνηθεί στο σύμφωνο του 2021, ενώ η Sony ήταν επιφυλακτική για το διορισμό του, δεδομένης μιας έρευνας των ρυθμιστικών αρχών εναντίον του για φερόμενη απόσυρση κεφαλαίων.

    Μάλιστα, του είχε απαγορεύσει να κατέχει τη θέση του διευθυντή στην εταιρεία και σε άλλες εταιρείες του ομίλου.

    Η συμφωνία που κατέρρευσε, η οποία είχε λάβει σχεδόν όλες τις ρυθμιστικές εγκρίσεις, θα είχε δημιουργήσει ένα μεγαθήριο ψυχαγωγίας στο οποίο η Sony θα κατείχε μερίδιο 50,86%, με την οικογένεια του Goenka να κατέχει το 3,99%.

    “Σημάδι από τον Κύριο”

    Ενδιαφέρουσα είναι η αντίδραση του Goenka μετά την ενημέρωσή του ότι η Sony τερματίζει οριστικά τη συγχώνευση της μονάδας της στην Ινδία με τη Zee.

    Σε μια ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), αποκάλεσε την κατάρρευση της συμφωνίας, «σημάδι από τον Κύριο».

    Όπως ανέφερε: «Καθώς έφτασα στην Ayodhya νωρίς σήμερα το πρωί, έλαβα ένα μήνυμα ότι παρά τις ειλικρινείς προσπάθειές μου, χαλάει η συμφωνία για την οποία είχα εργαστεί 2 χρόνια οραματιζόμενος την επιτυχία».

    «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα “σημάδι από τον Κύριο”. Αποφασίζω να προχωρήσω με θετική σκέψη», πρόσθεσε.

    Από πλευράς της, η Sony ανακοίνωσε ότι «Η συμφωνία δε επετεύχθη μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που είχε τεθεί, καθώς, μεταξύ άλλων, οι όροι της, δεν είχαν ικανοποιηθεί μέχρι τότε.

    Η Sony Pictures Networks India Private, έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις “bona fide” (καλή τη πίστει) για την παράταση της ημερομηνίας λήξης, ωστόσο, η περίοδος συζήτησης έχει λήξει χωρίς συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, στις 22 Ιανουαρίου 2024, η SPNI, κατήγγειλε τη συμφωνία με την ZEEL».

    Διαβάστε επίσης: 

    Blackstone: Εξαγοράζει το 80% της Sony Payment Services

    Ριμπολόβλεφ: Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού πουλάει τη Μονακό

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός



    ΣΧΟΛΙΑ