• Business

    Σοκ στην αγορά εμπορευμάτων: Εκτοξεύονται και πάλι πετρέλαιο, σιτηρά και βασικά μέταλλα

    • Bloomberg
    αλουμίνιο

    αλουμίνιο


    Πρόκειται για μία ιστορική εβδομάδα για την αγορά εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη, τα μέταλλα σημειώνουν ρεκόρ και το πετρέλαιο βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης εδώ και δεκαετίες, αναφέρει το bloomberg.

    Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index, για τις spot τιμές των εμπορευμάτων, έχει καταγράψει άλμα άνω του 9% αυτή την εβδομάδα.

    Οι τιμές των πρώτων υλών από το αργό μέχρι το αλουμίνιο και το σιτάρι εκτινάχθηκαν στα ύψη, σημειώνοντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1974 και τις ημέρες της πετρελαϊκής κρίσης.

    Η αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας στερεί από τις αγορές μια σημαντική πηγή ενέργειας, μετάλλων και καλλιεργειών, πυροδοτώντας φόβους για παρατεταμένες ελλείψεις και υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό.

    Οι έμποροι, οι τράπεζες και οι πλοιοκτήτες αποφεύγουν όλο και περισσότερο τις συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω της δυσκολίας στην εξασφάλιση πληρωμών, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες ακυρώνουν ή δεν δέχονται κρατήσεις από την περιοχή.

    Οι εντάσεις αυξήθηκαν νωρίς την Παρασκευή μετά την επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία τέθηκε υπό έλεγχο, δήλωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Roaring Higher
    Οι τιμές των πρώτων υλών εκτοξεύονται

    Πετρέλαιο στα 185 δολάρια;

    Το πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άλμα σχεδόν 5% πριν χάσει, νωρίτερα, μέρος από τα κέρδη. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 20% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγοραστές παγκοσμίως αποφεύγουν το ρωσικό αργό και τα καύσιμα, πυροδοτώντας έναν αγώνα δρόμου για εναλλακτικές προμήθειες.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται και η προγραμματισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες απέτυχε να περιορίσει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

    Η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε ότι το Brent θα μπορούσε να ανέλθει στο τέλος του έτους στα 185 δολάρια το βαρέλι εάν συνεχιστεί η διακοπή της ρωσικής προσφοράς. Οι τιμές ήταν περίπου 112 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

    Σιτάρι

    Το σιτάρι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 λόγω των αυξανόμενων φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κόβει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών βασικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από ψωμί μέχρι μπισκότα και ζυμαρικά.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο του Σικάγο, σημείωσαν άνοδο 6,6% στα 12,09 δολάρια το μπουσέλ.

    Η Citigroup είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 14 δολάρια ή 14,50 δολάρια σε ένα ακραίο σενάριο, εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα. Ακόμη και το ρύζι έχει επηρεαστεί από τις αναταράξεις, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο να πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020.

    Βασικά μέταλλα – Ρεκόρ για το αλουμίνιο

    Ράλι σημείωσαν και οι τιμές των βασικών μετάλλων, με τον δείκτη LMEX Metals Index, ο οποίος παρακολουθεί έξι μεγάλα συμβόλαια, να καταγράφει ρεκόρ την Πέμπτη.

    Το αλουμίνιο, ένα από τα μέταλλα που χρειάζονται περισσότερο ενέργεια, σημείωσε άνοδο έως και 3,6% στα 3.850 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ο χαλκός επίσης πλησιάζει στο υψηλό όλων των εποχών.

    Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής αργού, φυσικού αερίου, σιτηρών, λιπασμάτων και μετάλλων όπως αλουμίνιο, χαλκός και νικέλιο.

    Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και να τονώσουν τον πληθωρισμό, δημιουργώντας ένα δίλημμα για τους κεντρικούς τραπεζίτες παγκοσμίως, καθώς σταθμίζουν την ανάγκη αύξησης του κόστους δανεισμού έναντι του κινδύνου καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έφοδος στα είδη πολυτελείας από τους Ρώσους μεγιστάνες – Επενδύουν σε Bulgari, Cartier και Rolex



    ΣΧΟΛΙΑ