• Business

    Σοκ και δέος: Μειώνουν τις συντάξεις έως 35%

    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Ανατροπές που προκαλούν ίλιγγο στους… άτυχους που πρόκειται να βγουν στο εξής στη σύνταξη φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, με τις μειώσεις στις νέες συντάξεις να αγγίζουν ακόμα και το 35%, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα αναγκαστούν να ζήσουν χωρίς αυτό, ενώ ούτε και οι «παλιές» συντάξεις δε θα είναι ασφαλείς μετά το 2018.

    Οι μεσοσταθμικές μειώσεις στις νέες συντάξεις άνω των 750 ευρώ (και όχι άνω των 1.000 ευρώ, όπως διεμήνυε αρχικά η κυβέρνηση) θα κυμανθούν στο 15%, με το ποσοστό να ξεπερνά το 30% για τις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

    Παράλληλα, το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται για τις κύριες συντάξεις σε 2.304 ευρώ το μήνα και για πολλαπλές συντάξεις σε 3.072 ευρώ το μήνα.

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης, αυτό είναι κλιμακωτό και στην καλύτερη περίπτωση θα φτάνει το 60% του συντάξιμου μισθού, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 80% για τους εργαζομένους κάτω από τα 1.000 ευρώ.

    Όσο για τις σημερινές συντάξεις, το 2018 που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση αυτές θα «ξεπαγώσουν», και η διαφορά που θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων θα συμψηφιστεί με τις μελλοντικές αυξήσεις που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερ-ταμείο, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

    Όμως ούτε και οι επικουρικές συντάξεις είναι σαφές τι ακριβώς θα γίνει, καθώς η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει μειώσεις σε αυτές, αλλά αυξήσεις εισφορών ύψους 1% στους εργοδότες και 0,5% στους εργαζομένους. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση που θα περιλαμβάνει κάποιες περικοπές επικουρικών συντάξεων, μικρότερη αύξηση εισφορών, καθώς και αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Μεγάλο πλήγμα για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους θα αποτελέσει η απώλεια του ΕΚΑΣ, εξαιτίας τα αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή του. Πλέον, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισοδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ, από 9.884 ευρώ που ίσχυε ως τώρα, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ, από 15.380 που ίσχυε ως τώρα.

    Όσον αφορά στο ύψος του επιδόματος:

    α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

    β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
    βα. Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.
    ββ. Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.
    βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.

    γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.



    ΣΧΟΛΙΑ