• Business

    Σοκ από Jefferies: Θεωρεί την Ελλάδα αγορά συγκρατημένα bullish (σαν την Ελβετία και τις ΗΠΑ)


    Ο διεθνής επενδυτικός οίκος Jefferies ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 5,5 δισ. δολ. μπορεί να εκπέμπει “SOS” για αρκετές αγορές, όμως εκπλήσσει ευχάριστα η σύσταση του για τις ελληνικές μετοχές! Στη λίστα που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών του για την πορεία των διεθνών αγορών, χαρακτηρίζει το ελληνικό χρηματιστήριο συγκρατημένα “bullish”, κάτι που σημαίνει ότι η πορεία των ελληνικών μετοχών θα έχει ανοδική πορεία.

    Τι λέει αναλυτικά η έκθεση του διεθνούς οίκου:

    Η μεταβλητότητα στις αγορές επέστρεψε με άγριες διαθέσεις και το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο. Οι μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα, τα εμπορεύματα καταρρέουν, τα νομίσματα με άλλοτε υψηλές αποδόσεις δεν αποδίδουν πια και σε αντίθεση με παρόμοια περίοδο μεταβλητότητας που παρατηρήθηκε πρόσφατα, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων επίσης “εξατμίζονται”.

    Σύμφωνα με την ομάδα των αναλυτών της Jefferies, που απαρτίζεται από τους Sean Darby, Kenneth Chan και Irene Zhou, οι τολμηρές αποδόσεις των ομολόγων έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη νέα μάχη με τη μεταβλητότητα.

    Σαν άλλο παιχνίδι ντόμινο, ή σαν το μύθο με το πέταγμα της πεταλούδας στον Αμαζόνιο που προκαλεί σεισμό στην Κίνα, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων, μετά από μια μακρά περίοδο που κατέγραφαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νωρίτερα μέσα στο έτος, άρχισαν ξαφνικά να αλλάζουν πορεία.

    Πρώτα ήταν τα ιαπωνικά κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία ακολούθησαν τα βρετανικά, μετά τα γερμανικά και τέλος τα αμερικανικά, που έφτασαν το πικ τους την Παρασκευή.

    Μετά από πολλές εβδομάδες νηνεμίας στις αγορές, το κυνήγι των αποδόσεων μετατράπηκε σε αγώνα επιβίωσης που έληξε με θεαματικό τρόπο. Και τώρα οι επενδυτές αναρωτιούνται τι μπορεί να ακολουθήσει.

    Ήταν όλο αυτό κάτι της στιγμής ή μήπως ήταν η αρχή μιας νέας τάσης που θα έχει διάρκεια και θα οδηγήσει όση κερδοφορία προηγήθηκε στην άβυσσο;

    Και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν το τι ακριβώς πυροδότησε αυτή την αλλαγή στις αποδόσεις των ομολόγων – μήπως ήταν η αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να παρέχουν παραπάνω κίνητρα ή η πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις θα εκδώσουν ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης ή μήπως ήταν κάτι άλλο, βαθύτερο; – ο Darby και η ομάδα του πιστεύουν ότι “συγκεκριμένοι τομείς της αγοράς μετοχών θα είναι απαγορευτικοί, τουλάχιστον μέχρι οι αποδόσεις να σταθεροποιηθούν”.

    Σε λίγους θα προκαλούσε έκπληξη το ότι τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες – παραδοσιακά “καταφύγια” για τους “πεινασμένους” για αποδόσεις επενδυτές – δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα την Παρασκευή.

    Οπότε, τι θα μπορούσε να σοκάρει τους επενδυτές στο άμεσο μέλλον; Η απάντηση, όπως φημολογείται, θα έρθει μέσω των μεταβολών στις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αλλά και του δολαρίου, την περίοδο που έρχεται.

    Tο παρακάτω διάγραμμα από τη Jefferies αποτυπώνει τις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε ετήσια βάση:

    Jefferies real us 10 year yield

    “Ουσιαστικά οι μετοχές παρακολουθούσαν τις πραγματικές αποδόσεις σε απόλυτη βάση και διαπραγματεύονταν σε άλλους δείκτες που βασίζονταν στις αποδόσεις FCF”, έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies και πρόσθεσαν ότι “Αν υποτεθεί ότι οι πραγματικές τιμές των αμερικάνικων ομολόγων δεν θα αυξηθούν πάνω από 2% και το δολάριο δεν ενισχυθεί, τότε οι μετοχές θα προχωρήσουν τουλάχιστον σε διόρθωση”.

    Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις αμερικανικές αποδόσεις, η Fed δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές σύντομα.

    Παράλληλα, ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη στάση που διατηρεί η Jefferies στις διάφορες αγορές. Όπως φαίνεται, η σύσταση που διατυπώνει η Jefferies για την Ελλάδα είναι “συγκρατημένα bullish”, όμοια με αυτή που δίνει για άλλες ανεπτυγμένες αγορές, όπως Ελβετία, Σουηδία, Γαλλία, ΗΠΑ.

    Jefferies global asset allocation sept 12 2016

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/proin-proedros-tis-hanjin-shipping-vazi-9-ekat-dolaria-gia-ti-diasosi-tis-eterias/73398

     



    ΣΧΟΛΙΑ