• Business

    Μεγιστάνες και family offices σαρώνουν τα εμπορικά ακίνητα – Επενδύσεις 2 δισ. από τον Mr Zara

    • NewsRoom
    Amancio Ortega

    Amancio Ortega, ιδρυτής Inditex (Zara)


    Κεφάλαια ύψους 455 δισ. δολαρίων επένδυσαν σε εμπορικά ακίνητα πλούσιοι ιδιώτες και family offices πέρυσι, σύμφωνα με το Knight Frank’s 2023 Wealth Report.

    Μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της αλυσίδας λιανικής ένδυσης Zara, Amancio Ortega – ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας, επέκτεινε το διεθνές χαρτοφυλάκιο ακινήτων του το 2022, αγοράζοντας τουλάχιστον 10 ακίνητα σε περιοχές από την Βόρειο Αμερική έως το Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικού κόστους άνω των 2 δισ. δολαρίων.

    Ο 86χρονος Ortega, απέκτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο πέντε χώρους logistics στις ΗΠΑ επενδύοντας πάνω από 700 εκατ. δολάρια. Εξαγόρασε έναν πολυτελή ουρανοξύστη κατοικιών στο Σιάτλ τον Δεκέμβριο για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ προηγουμένως είχε αγοράσει ένα κτίριο γραφείων της Amazon.com στην ίδια πόλη.

    Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index η περιουσία του ανέρχεται σε 63,5 δισ. δολάρια και προέρχεται κατά κύριο λόγο από το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατέχει στην Inditex, την μητρική της Zara.

    Ο Joe Tsai, συνιδρυτής της Alibaba Group Holding, εμφανίστηκε επίσης πέρυσι με έμμεσο μερίδιο σε περισσότερα από έξι ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε όλη την Ισπανία μέσω του οικογενειακού του γραφείου, Blue Pool Capital.

    Σύμφωνα με το Knight Frank’s 2023 Wealth Report, το σύνολο των επενδύσεων για λογαριασμό των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως σημείωσε πτώση 8% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ωστόσο, ο όγκος επενδύσεων των θεσμικών εταιρειών την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 28%, αναφέρει το report.

    «Οι ιδιώτες αγοραστές επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και τις ισχυρότερες συναλλαγματικές θέσεις», δήλωσε ο Alex James, επικεφαλής της παροχής συμβουλών ιδιωτών επενδυτών της Knight Frank. «Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί με τους ιδιώτες επενδυτές να αναζητούν επιλογές διατήρησης της ρευστότητας τους».

    Διαβάστε ακόμη:

    Amancio Ortega: Ο μεγιστάνας ιδρυτής των Zara επεκτείνει τις επενδύσεις στο real estate

    Ανακάμπτει η ζήτηση για γραφεία στην Ευρώπη – Αύξηση των ενοικίων

    Αγορά ακινήτων: Γιατί οι Λονδρέζοι πωλούν πολυτελή σπίτια μέσω WhatsApp



    ΣΧΟΛΙΑ