• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    SoftBank: Οι αρνητικές εξελίξεις που έστειλαν στα τάρταρα τη μετοχή του επενδυτικού κολοσσού

    • Bloomberg
    masayoshi-son

    Masayoshi Son


    Η μετοχή της επενδυτικής SoftBank συνεχίζει για έβδομη ημέρα της πτωτική της πορεία καταγράφοντας απώλειες έως και 9% στο Τόκιο, καθώς οι εταιρείες που αποτελούν τις βασικές θέσεις του χαρτοφυλακίου της ανακοίνωσαν αρνητικές ειδήσεις.

    Ο κινεζικός γίγαντας Didi Global ξεκίνησε τις προετοιμασίες για της αποχώρηση του από το αμερικανικό χρηματιστήριο την Πέμπτη, λίγο μετά την μήνυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ για να μπλοκάρει την πώληση της Arm από τη SoftBank στην Nvidia Corp.

    Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και στις δύο εταιρείες και βασίζεται στην ολοκλήρωση της συναλλαγής της Arm για να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη για τον επενδυτικό του όμιλο, αποτιμώντας την πώληση στα 9 τρισεκατομμύρια γιεν (80 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η μετοχή της SoftBank υποχώρησε μέχρι τα 5.057 γιεν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση της από τον Μάρτιο του 2020. Από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση άνω του 35%.

    Η μετοχή της Didi υποχώρησε περισσότερο από 22% την Παρασκευή. Η Alibaba Group, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία διαδικτύου που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ και η μεγαλύτερης αξίας εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της SoftBank, σημείωσε πτώση άνω του 8% στον απόηχο των ειδήσεων για την Didi.

    Απώλειες 3,2 δισ. δολάρια

    Σύμφωνα με τον Kirk Boodry της Redex Holdings, «συνολικά, οι απώλειες του Vision Fund -της SoftBank- από τις επενδύσεις σε εισηγμένες στην Κίνα ανέρχονται σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής».

    The Japanese company's shares have dropped with troubles at its portfolio companies

    «Ως θεσμικός επενδυτής, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους πελάτες μας γιατί θα επενδύαμε στον όμιλο SoftBank», δήλωσε ο Makoto Kikuchi, επικεφαλής επενδύσεων στην Myojo Asset Management. «Πρέπει να γνωρίζουμε τη χειρότερη πιθανότητα – ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της SoftBank δεν  έχει πλέον νόημα».

    Η πώληση της Arm στην Nvidia βρέθηκε αντιμέτωπη με τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Son και του επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang, σχετικά με τη συμφωνία, «οι αγορές δεν σημείωσαν άνοδο για την πώληση της Arm», επισήμανε ο Boodry. «Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι τα έσοδα από την πώληση θα είχαν δεσμευτεί για την επαναγορά μετοχών».

    Η SoftBank ανακοίνωσε ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο επαναγοράς 1 τρισεκατομμυρίου γιεν στις 8 Νοεμβρίου, προκαλώντας μια ανοδική ταλάντευση στην τιμή της μετοχής της, αλλά αυτά τα κέρδη έχουν διαγραφεί έκτοτε”.

     Διαβάστε ακόμη:

    SoftBank: O ιαπωνικός κολοσσός επενδύει σε ιστοσελίδα πώλησης second hand ειδών πολυτελείας



    ΣΧΟΛΙΑ