• Business

    SoftBank: Εξαγοράζει το 51% της Cubic Telecom για $513 εκατ. – Επενδύει στο «έξυπνο» αυτοκίνητο

    • NewsRoom

    Masayoshi Son


    Σε μία επένδυση 473 εκατομμυρίων ευρώ ($514 εκατ.) προχωρά η ιαπωνική SoftBank, με την εξαγορά του 51% της ιρλανδικής  Cubic Telecom, δίνοντας πρόσβαση στην εταιρεία λογισμικού οχημάτων με έδρα το Δουβλίνο, στις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Η Cubic Telecom, παρέχει μια λύση δικτύωσης που βασίζεται σε λογισμικό για οχήματα (και άλλες συσκευές) για ασύρματη σύνδεση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται.

    Ο ιαπωνικός τηλεπικοινωνιακός βραχίονας του τεχνολογικού κολοσσού SoftBank Group και η Cubic «θα προχωρήσουν σε μια στρατηγική παγκόσμια συνεργασία, προκειμένου να πρωτοστατήσουν στο μέλλον των διαδικτυακά συνδεδεμένων οχημάτων που καθορίζονται από λογισμικό», δήλωσαν οι δύο εταιρείες την Τρίτη.

    Με τη συμφωνία, η αξία της Cubic αποτιμάται σε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ.

    «Σύμφωνα με τη πρωτοβουλία στρατηγικής ανάπτυξης “Πέρα από την Ιαπωνία”, είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που συνεργαζόμαστε με την Cubic Telecom για να κάνουμε μια πλήρη είσοδο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της … συνδεσιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Junichi Miyakawa.

    Ο Barry Napier, ο οποίος θα παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cubic Telecom μετά το κλείσιμο του deal, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία.

    «Η εστίαση στο λογισμικό και όχι στο υλικό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές μπορούν να αυξήσουν την αξία ενός οχήματος ή μιας συσκευής προσθέτοντας νέες λειτουργίες, over-the-air, που θα βελτιώσουν την ασφάλεια, την άνεση και την απόδοση», δήλωσε.

    «Αυτό, μαζί με την ευκαιρία που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη, θα οδηγήσει σε νέες συνεργασίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Οι ευκαιρίες μπροστά μας είναι ατελείωτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η SoftBank θα κερδίσει τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ άλλες τρεις θέσεις θα συνεχίσουν να κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας λογισμικού Volkswagen Cariad και Qualcomm.

    Σύμφωνα με το Reuters, όλο και περισσότερα οχήματα συνδέονται με λογισμικό και αυτό θα αυξηθεί εκθετικά με τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

    Όπως εξηγεί, τα ηλεκτρικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ουσιαστικά υπολογιστές με ρόδες – που οδήγησαν στη δημιουργία του βιομηχανικού όρου «οχήματα που ορίζονται από λογισμικό» – που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αναβαθμίσουν ασύρματα.

    Στόχος η εξέλιξη της συνδεσιμότητας

    Η εταιρεία συμβούλων McKinsey υπολόγισε ότι το 95% των νέων οχημάτων που πωλούνται παγκοσμίως θα συνδεθούν μέχρι το 2030.

    Η βιομηχανία διερευνά επίσης νέους τρόπους για τη δημιουργία εσόδων από υπηρεσίες εντός του οχήματος, όπως προηγμένους χάρτες ή χαρακτηριστικά εξοικονόμησης καυσίμου.

    Το λογισμικό της Cubic είναι ο αγωγός για να πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια, καθώς δίνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε 190 χώρες, ανέφερε ο Napier στο Reuters.

    Αυτό το λογισμικό παρέχει πρόσβαση σε λειτουργίες infotainment και δίνει τη δυνατότητα στις αυτοκινητοβιομηχανίες να δουν ποιες δυνατότητες χρησιμοποιούνται, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν τις μελλοντικές προσφορές, είπε.

    Η εταιρεία συνδέει επί του παρόντος περισσότερα από 17 εκατομμύρια οχήματα, ενώ ο Napier επεσήμανε ότι η Cubic μπορεί να ενημερώνει το αυτοκίνητο από τη συναρμολόγηση και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.

    «Μπορούμε να ενημερώσουμε το αυτοκίνητο στη γραμμή παραγωγής, μπορούμε να ενημερώσουμε το αυτοκίνητο στο πλοίο, μπορούμε να ενημερώσουμε το αυτοκίνητο όταν φτάσει οπουδήποτε», τόνισε.

    «Έχοντας αυτή τη σχέση με τη SoftBank, μας ανοίγει τον δρόμο προς όλους αυτούς τους Ασιάτες κατασκευαστές, κάτι που είναι δύσκολο για μια ιρλανδική εταιρεία να το κάνει από μόνη της», συμπλήρωσε.

    Η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επένδυση της SoftBank στο εξωτερικό από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2018, αν και είναι πολύ πιο μέτρια από ορισμένες από αυτές που έγιναν από τον μητρικό Όμιλο SoftBank και το επενδυτικό του όχημα Vision Fund.

    Η συμφωνία πρόκειται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΥΠΑ-Amazon: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ζητήματα υπολογιστικού νέφους

    Πέθανε ξαφνικά ο ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Βαλασέλης

    Το ντέρμπι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι με τις καλύτερες αποδόσεις από ποτέ στα καταστήματα ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ