• Business

    SoftBank: Απώλειες 5 δισ. δολ. για το Vision Fund λόγω της βουτιάς του κλάδου τεχνολογίας

    • Bloomberg
    Masayoshi Son, διευθύνων σύμβουλος SoftBank

    Masayoshi Son, διευθύνων σύμβουλος SoftBank


    Απώλειες κατέγραψε για ένα ακόμη τρίμηνο η SoftBank, καθώς η επενδυτική της μονάδα επλήγη από την βουτιά που σημείωσε ο κλάδος της τεχνολογίας.

    Συγκεκριμένα, το Vision Fund κατέγραψε απώλειες ύψους 660 δισεκατομμυρίων γεν (5 δισ. δολαρίων) το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που βρέθηκε στο “κόκκινο”.

    Συνολικά ο όμιλος της SoftBank κατέγραψε απώλειες 783,4 δισ. γεν (5,9 δισ. δολάρια), χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 105,9 δισ. γεν.

    Η κατάρρευση των αποτιμήσεων πέρυσι έπληξε το επενδυτικό fund που έχει συμμετοχή σε εκατοντάδες startup εταιρείες. Η εικόνα μετριάστηκε από την ανάκαμψη ορισμένων εισηγμένων στις οποίες έχει επενδύσει η SoftBank, όπως η Didi Global και η Grab Holdings.

    «Η έλλειψη προγνωστικών παραμένει στις αγορές εργασίας, στην μελλοντική νομισματική πολιτική, καθώς και στα εταιρικά κέρδη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Global Advisers, Navneet Govil μετά την ανακοίνωση των κερδών. «Η στάση μας παραμένει αμυντική και εστιάζουμε στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας».

    Σε συνέντευξή του, ο Govil είπε ότι το Vision Fund 2 έχει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανήσει σε νέες επενδύσεις και η SoftBank μπορεί να ξεκινήσει ένα τρίτο Vision Fund εάν αποφασίσει ότι αυτή είναι καλύτερη επιλογή.

    Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son μετέτρεψε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του στον μεγαλύτερο επενδυτή startup στον κόσμο, με στόχο να επαναλάβει την προηγούμενη επιτυχία του με την υποστήριξη του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding  αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, επενδύοντας δισεκατομμύρια αντί για εκατομμύρια.

    Η προσπάθεια του δεν στέφθηκε με επιτυχία λόγω λανθασμένων χειρισμών, με πιο πρόσφατη την παρατεταμένη πτώση των τιμών της τεχνολογίας, που επιδεινώθηκε από τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

    Οι απώλειες του Vision Fund εξαντλούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τα μεγάλα στοιχήματα που έκανε κατά το παρελθόν η SoftBank.

    Το τελευταίο τρίμηνο, επένδυσε λιγότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια σε ελάχιστες νεοσύστατες επιχειρήσεις, ποσό εξαιρετικά μικρό για τον κολοσσό που επένδυσε πάνω από 144 δισεκατομμύρια δολάρια σε πεντέμισι χρόνια.

    «Η αδυναμία στις παγκόσμιες αγορές μετοχών παραμένει ο κύριος κίνδυνος για την SoftBank», έγραψε ο Kirk Boodry, αναλυτής της Redex Research.

    Αυτή η αδυναμία θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την εταιρεία εάν οδηγήσει σε καθυστέρηση της προγραμματισμένης αρχικής δημόσιας προσφοράς της μονάδας σχεδιασμού chip της SoftBank, Arm Ltd., τόνισε.

    Η επιτυχία της δημόσιας εγγραφής αποτελεί κλειδί για την αναζωπύρωση της επενδυτικής δραστηριότητας της SoftBank και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Masayoshi Son είπε ότι θα επικεντρωθεί σε αυτό το έργο.

    Στόχος είναι να εισαχθεί η εταιρεία στο χρηματιστήριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    BP: Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολαρίων το 2022 για τον πετρελαϊκό κολοσσό

    Dell: Προχωρά σε περικοπές 6.650 θέσεων εργασίας

    Intel: Μειώνει τον μισθό του CEO κατά 25% στο πλαίσιο των περικοπών



    ΣΧΟΛΙΑ