• Business

    Intel: Μειώνει τον μισθό του CEO κατά 25% στο πλαίσιο των περικοπών

    • Bloomberg
    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger

    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger


    Η Intel Corp, που παλεύει με τη ραγδαία πτώση των εσόδων και των κερδών της, προχωρά σε μείωση των μισθών της διοίκησης  προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλονισμένη οικονομία και να διατηρήσει μετρητά για το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Pat Gelsinger θα περικόψει τον βασικό μισθό του κατά 25%, όπως δήλωσε η εταιρεία την τρίτη.

    Η εκτελεστική του ηγετική ομάδα θα δει τα πακέτα αμοιβών της να μειώνονται κατά 15%. Τα ανώτερα στελέχη θα δεχθούν μείωση 10% και ο μισθός των στελεχών μεσαίου επιπέδου θα μειωθεί κατά 5%.

    «Καθώς συνεχίζουμε να λειτουργούμε σε δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και εργαζόμαστε για τη μείωση του κόστους σε ολόκληρη την εταιρεία, έχουμε κάνει αρκετές προσαρμογές στα προγράμματα αποζημίωσης και επιβράβευσης των εργαζομένων για το 2023», ανέφερε η Intel σε δήλωση.

    «Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στη στήριξη των επενδύσεων και του συνολικού εργατικού δυναμικού που απαιτούνται για να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό μας και να επιτύχουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας».

    Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μετά από μία ζοφερή πρόβλεψη της Intel την περασμένη εβδομάδα, ότι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην 50ετή ιστορία της.

    Ο σκληρότερος ανταγωνισμός και η απότομη επιβράδυνση της ζήτησης προσωπικών υπολογιστών έχει εξαλείψει τα κέρδη και έχει απορροφήσει τα ταμειακά αποθέματα της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ο Gelsinger θέλει να επενδύσει στο μέλλον της.

    Πραγματοποιεί επί δύο χρόνια μια προσπάθεια ανάκαμψης με στόχο την αποκατάσταση της τεχνολογικής ηγετικής θέσης της Intel στην αξίας 580 δισ. δολαρίων βιομηχανία των τσιπ.

    Στο μεταξύ, ο Gelsinger θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μετρητά για να ανταμείψει τους μετόχους. Η Intel δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένει δεσμευμένη να προσφέρει ανταγωνιστικό μέρισμα. Οι αναλυτές εικάζουν ότι η εταιρεία μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις της για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση.

    Σύμφωνα με το σχέδιο του Gelsinger, η εταιρεία επιδιώκει να εισαγάγει νέα τεχνολογία παραγωγής με πρωτοφανή ρυθμό.

    Θα κατασκευάσει επίσης νέα εργοστάσια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και θα προσπαθήσει να κερδίσει παραγγελίες από άλλους κατασκευαστές τσιπ ως εξωτερικός κατασκευαστής.

    Αυτή η κίνηση θα θέσει την Intel σε άμεσο ανταγωνισμό με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και τη Samsung Electronics Co., δύο ασιατικές εταιρείες που την έχουν περάσει στην κατάταξη των κατασκευαστών τσιπ ως προς το μέγεθος και τις δυνατότητες.

    Η Intel λαμβάνει και άλλα μέτρα για να περιορίσει τα έξοδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μειώσεις του αριθμού εργαζομένων και οι πιο αργές δαπάνες για νέα εργοστάσια — μέρος μιας προσπάθειας εξοικονόμησης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

    Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος του 2025, είπε η εταιρεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    H Unilever επιταχύνει την αλλαγή ηγεσίας: Νέος CEO ο Hein Schumacher

    Shell: Ο νέος CEO προχωρά σε αναδιαμόρφωση των τμημάτων του ομίλου



    ΣΧΟΛΙΑ