• Business

    Η σκληρή αλήθεια. Ο Σταθάκης κράτησε στο μπαούλο επενδύσεις 285 εκ. ευρώ

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Σε μία οικονομία που “διψά” για επενδύσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί δείχνουν όχι μόνο απρόθυμοι, αλλά ακόμα περισσότερο εχθρικοί απέναντι σε αυτές. Και μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής αυτής τον τελευταίο χρόνο να κατευθύνθηκε (δικαιολογημένα) προς τον μέχρι πρότινος υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας -και νυν Εσωτερικών- Πάνο Σκουρλέτη, όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τα πεπραγμένα (ή για την ακρίβεια τα μη πεπραγμένα) του διαδόχου του, και μέχρι τον ανασχηματισμό υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

    Αν ο Πάνος Σκουρλέτης με τη στάση του παραλίγο να… εξαφανίσει την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, ενώ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το “ναυάγιο” της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο Γιώργος Σταθάκης βαρύνεται με τις ευθύνες για το “πάγωμα” τεσσάρων συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικής αξίας άνω των 285 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι επρόκειτο ουσιαστικά για έτοιμα έργα, τα οποία όμως ουδέποτε προχώρησαν εντός του 2016, καθώς ούτε ένα από αυτά δεν έχει συμβασιοποιηθεί ακόμα, ενώ μόνο τα δύο μπήκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, κι αυτά στο… φινάλε της χρονιάς.

    Πρόκειται για τα εξής έργα:

    • Κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Κόρινθο και Αργολίδα. Το έργο, προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αναμένεται να δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και ακόμα 200 όταν τεθεί σε λειτουργία.
    • Έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, προϋπολογισμού 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την κοινοπραξία J&P Άβαξ- Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ. Το έργο θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής του και ακόμα 80 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του.
    • Έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας, ενώ θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ (στο οποίο εντάχθηκε μόλις τον Νοέμβριο).
    • Έργο διαχείρισης απορριμμάτων στις Σέρρες, προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec. Το έργο, που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής του και περίπου 100 θέσεις εργασίας όταν λειτουργήσει.

    Μιλάμε, λοιπόν, για τέσσερις σημαντικές επενδύσεις ύψους άνω των 285 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, ειδικά στην Πελοπόννησο, για το οποίο η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει βαριά πρόστιμα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τι απέγιναν αυτές οι επενδύσεις; Μπήκαν στην… κατάψυξη, και μαζί τους “πάγωσαν” και τα οφέλη που έχουν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία. Με ευθύνη φυσικά του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, που θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσει για ποιο λόγο “κόλλησε” η υλοποίηση αυτών των έργων…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Financial Times: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως Ουγγαρία – Πολωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Δραματικές εξελίξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές- Όλη η εγκύκλιος

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για τα VLTs εκτός καζίνο



    ΣΧΟΛΙΑ