• Business

    Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE: Ποιοι εμποδίζουν την έρευνα για τον Λαυρεντιάδη;

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Πυκνώνουν τα αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο προσώπων του κυβερνητικού περιβάλλοντος στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE που είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχρέωση της ΔΕΠΑ με 130 εκατ. ευρώ από την λειτουργία της ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ οι νέες αποκαλύψεις δίνουν εκρηκτικές διαστάσεις στην υπόθεση.

    Τα αδικαιολόγητα ποσά που εντοπίζει η εισαγγελική έρευνα στους λογαριασμούς του στενού φίλου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη, και η ξαφνική παραίτηση του Προϊσταμένου της σχετικής έρευνας στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος εντείνουν την ανησυχία για το μέλλον της  υπόθεσης, καθώς στην παραίτησή του γίνονται αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων του.

    Η εξώθηση σε παραίτηση ενός βραβευμένου για την απόδοσή του στελέχους σε μια καυτή συγκυρία σχετικά με την έρευνα που διεξάγει, δημιουργούν αίσθηση αλλά και ερωτηματικά για τους λόγους που μπορεί να κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση του.

    Μάλιστα, ο παραιτηθείς Προϊστάμενος τονίζει ότι έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά του για την υπόθεση και μένει να δούμε αν η επικεφαλής της Αρχής, η κυρία Ζαΐρη, θα στείλει το υλικό στην Ολομέλεια και στους εισαγγελείς που έχουν ασκήσει τις διώξεις.

    Μεγάλα χρηματικά ποσά άγνωστης αιτιολογίας

    Μετά την εισαγγελική εντολή προς την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος για άνοιγμα των λογαριασμών του σε Ελλάδα και Κύπρο, εντοπίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά “άγνωστης αιτιολογίας” σε λογαριασμούς του σε ελληνική συστημική τράπεζα και προέρχονται από κυπριακές εταιρείες. Μάλιστα τα ποσά αυτά αποτελούν πρώτα ευρήματα, καθώς ο έλεγχος συνεχίζεται.

    Τα ποσά εκτός από μεγάλα είναι και αδικαιολόγητα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν υπηρεσίες του κ. Πετσίτη προς τις εταιρείες-τροφοδότες, σύμφωνα με   το “Πρώτο Θέμα”.

    Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στις ερευνώμενες συναλλαγές εμπλέκεται και η δικηγορική εταιρεία του “γνωστού” μας από τα ταξίδια του στη Βενεζουέλα με τον Νίκο Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου. Μάλιστα από το 2013, ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται ως φορολογικός αντιπρόσωπος της εταιρείας του κ. Αρτεμίου στην Ελλάδα.

    Το πόρισμα για την ELFE βρίσκεται στη Ζαΐρη. Γιατί δεν διαβιβάζεται στην Ολομέλεια;

    Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών, με τα αρχικά Α.Χ., χειριζόταν σημαντικότατες υποθέσεις, όπως αυτή της διερεύνησης των χρεών της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς της ΔΕΠΑ και μετατέθηκε αναιτιολόγητα σε άλλη υπηρεσία και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου. Για το λόγο αυτό ο παραιτηθείς σήμερα προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών, καταγγέλλει την πρόεδρο της Αρχής κ. Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, η οποία και έδωσε την εντολή μετάθεσης του.

    Στην ίδια επιστολή ο παραιτηθείς προϊστάμενος δήλωσε ότι έχει ήδη παραδώσει στη κ. Ζαΐρη το πόρισμα για την ELFE, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκομένους.

    Το πόρισμα αφορά  τα στελέχη της εταιρείας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια για τον κ. Πετσίτη, ο οποίος σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων είχε τον ρόλο του ενδιάμεσου, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη ΔΕΠΑ.

    Ο Α.Χ. με επιστολή του τόσο στην κ. Ζαΐρη, όσο και στον αναπληρωτή πρόεδρο της Αρχής Γιάννη Αγγελή- με τίτλο “εξώθηση σε παραίτηση”- εξέφρασε την κατάπληξη του για την μετάθεση, η οποία έρχεται σε μια ώρα που ίδιος χειρίζεται ευαίσθητες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή των ELFE-ΔΕΠΑ, όπως αναφέρει.

    «Γιατί με απομακρύνατε σε αυτή τη συγκυρία;»

    Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες φαίνεται να ξαφνιάστηκε από την υποβάθμισή του και σημειώνει στην επιστολή, ότι η υποβάθμιση προέκυψε αμέσως μόλις της παρέδωσε το πόρισμα για την ELFE και σε μια συγκυρία κατά την οποία οι υποθέσεις που ερευνά έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής, την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

    “Με κατάπληξη πληροφορήθηκα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ και να με τοποθετήσετε στην Β’ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοικονομικών Κυρώσεων) και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου…. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή κ.α.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα”.

    “Οι υποθέσεις αυτές” συνεχίζει ο τέως προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απεθυνόμενος στην εισαγγελέα Άννα Ζαϊρη “έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε”.

    “Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω με την παρούσα την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για την διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή” συνεχίζει ο τέως προϊστάμενος ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Κ. Μητσοτάκης: Θα πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής. Δεν έχουν ηθικό πλεονέκτημα

    “Αποκαλύπτονται συνταρακτικά πράγματα για παράξενες ροές χρήματος από κυπριακές offshore, τις οποίες όλως τυχαίως τις στήνουν οι ίδιοι οι δικηγόροι που συνομιλούν με τον στενό συνεργάτη και υπουργό του κ. Τσίπρα. Τον κ. Παππά. Αυτοί οι σκοτεινοί δρόμοι της διαπλοκής θα αποκαλυφθούν και θα πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής απέναντι σε όλους αυτούς, οι οποίοι μας έλεγαν ότι ως αριστεροί έχουν δήθεν κάποιο ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλους εμάς τους κεντροδεξιούς. Ότι είναι φτιαγμένοι από μία άλλη πάστα. Ότι έχουν άλλο χαρακτήρα, ότι έχουν άλλη εντιμότητα. Όχι. Αυτά δεν υπάρχουν για τη Νέα Δημοκρατία”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κωνσταντοπούλου: Δεν αρκεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Πετσίτη, πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Παππά, του Τσίπρα και του περιβάλλοντός τους

    «Όταν ένα πρόσωπο όπως ο Πετσίτης, ανύπαρκτων προσόντων, βρίσκεται με εκτιναγμένα τα εισοδήματά του εις εκατονταπλούν, βρίσκεται να συνδιαλέγεται με οικονομικούς παράγοντες και βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις επιρροής, αυτό γίνεται λόγω της σχέσης του με τον Παππά και με τον Τσίπρα. Ο Πετσίτης αποδείχθηκε ότι ήταν πρόσωπο του στενού, στενότατου περιβάλλοντος Τσίπρα και Παππά» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη-Πετσίτη.

    «Εγώ τον ήξερα ως τον κουβαλητή της τσάντας του Παππά, ούτε ήξερα το επώνυμό του. Τον είχα δει να συνοδεύει τον Παππά όπου πήγαινε, ήδη από την εποχή που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και ο Παππάς ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Τσίπρα» συνέχισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής και συνοδοιπόρος του σημερινού πρωθυπουργού μέχρι το δημοψήφισμα του 2015.

    «Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο πλουτισμός του Πετσίτη είναι πλουτισμός σχετιζόμενος με την σχέση του με την εξουσία. Με τον Τσίπρα, με τον Παππά, με την κυβέρνηση» επισήμανε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά.

    «Υπ’ αυτή την έννοια, δεν αρκεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Πετσίτη, πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Παππά, του Τσίπρα και του περιβάλλοντός τους και πρέπει να δημοσιευτούν τα πόθεν έσχες» υπογράμμισε η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ELFE-ΔΕΠΑ: Όχι στην προσωρινή διαταγή να πληρώνει με μετρητά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχή για το Ξέπλυμα: Ψάχνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ