• Business

    Σύσκεψη για ενεργειακή επάρκεια: Με όπλο το λιγνίτη και έλεγχο εξαγωγών αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη συγκυρία

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αντιμέτωπη με μια πολύπλοκη και σοβαρή κατάσταση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανταπεξέλθει στο ενδεχόμενο διακοπής στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

    Με όπλο το λιγνίτη και τον έλεγχο των απωλειών από εξαγωγές η επάρκεια της χώρας μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και στη δυσκολότερη συγκυρία, προέκυψε από τα δεδομένα της σύσκεψης ανέφεραν πληροφορίες. Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ Γιώργος Στάσσης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΔΕΗ σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της από 5 τεραβατώρες σε 10 τεραβατώρες για να μπορέσουν οι λιγνιτικές της μονάδες να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, βάζοντας φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών ενέργειας λόγω του ράλι στο φυσικό αέριο.

    Η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ παρουσίασε χθες στον Πρωθυπουργό τα δεδομένα της επικίνδυνης συγκυρίας και τις λύσεις που διαθέτουμε για να την αντιμετωπίσουμε, καθώς  κρίση  ενεργειακής επάρκειας   θα οξυνθεί αν δεν ανοίξει και πάλι ο Nord Stream στις 22 Ιουλίου. Τότε μέριμνά μας είναι η εξασφάλιση LNG για τη Ρεβυθούσα, ο περιορισμός των εξαγωγών και η έμφαση στο λιγνίτη και το ντίζελ για την παραγωγή ενέργειας.

    Χθες  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχε η ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ,  οι Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, για να παρουσιάσουν όλοι τα δικά τους σχέδια στην περίπτωση κορύφωσης των προβλημάτων ενεργειακής τροφοδοσίας.

    Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

    Επίσης, συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

    Ερωτηματικά για την πολιτική εξαγωγών και την ενεργειακή επάρκεια

    Ένα από τα προβλήματα που συζητήθηκαν είναι ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική της χώρας, για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που δεν ξαναλειτουργήσει ο  Nord Stream 1 (που προμηθεύει με Ρωσικό αέριο την κεντρική Ευρώπη μέσω Γερμανίας) στις 22 Ιουλίου. Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά θα προμηθεύεται φυσικό αέριο  από τον Turkish  Stream (μέσω του οποίου προμηθεύεται η χώρα μας Ρωσικό αέριο), πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν προωθούνταν το φυσικό αέριο σε εξαγωγές αποδυναμώνοντας την ελληνική αγορά.

    Σημειώνεται ότι με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου και την ευρωπαϊκή  αλληλεγγύη, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ωστόσο, πλέον συζητείται έντονα, τι θα πρέπει να γίνεται σε περίπτωση  που δε  διασφαλίζεται η επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

    Αντίστοιχα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, πρόβλημα επάρκειας θα μπορούσε να δημιουργηθεί  αν αυξηθούν δραστικά οι εξαγωγές ρεύματος από τη χώρα μας προς τις χώρες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη (Ιταλία, Βουλγαρία).

    Επίσης, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια από το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, δηλαδή και από τον Turkish Stream, και τονίστηκε ότι σε αυτήν την περίπτωση η τροφοδοσία της χώρας θα αυξηθεί μέσω  του αγωγού ΤΑΡ  και από τα φορτία LNG  από τη Ρεβυθούσα, όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

    Ήδη βρίσκεται στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα) και μπορεί να λειτουργήσει από μέρα σε μέρα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ.

    Ωστόσο, κρίσιμο στοίχημα είναι αν μετά τις 22 Ιουλίου μπούμε διεθνώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον εφοδιασμό αερίου και LNG το πώς θα εξασφαλίζονται αρκετά φορτία στη Ρεβυθούσα  ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, έστω συμπληρωματικά.

    Λιγνίτης και Ντίζελ για ενεργειακή επάρκεια

    Ο λιγνίτης που μέχρι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν το «βρώμικο» καύσιμο που έπρεπε να απομακρύνουμε, σήμερα αποτελεί τη σωτήρια λέμβο μας. Πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μας πολιτικής αφού μπορεί να μας εξασφαλίσει παραγωγή ενέργειας σε ένα κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό των θερμικών  μονάδων από φυσικό αέριο.

    Για την παραγωγή ενέργειας,  στο επίκεντρο μπαίνουν οι δυνατότητες υποκατάστασης της ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο από ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ή από τις μονάδες που μπορούν να λειτουργήσουν και με  πετρέλαιο ντίζελ αντί για φυσικό αέριο.

    Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και θα προστεθεί και η καινούργια “Πτολεμαΐδα V” από τον Σεπτέμβριο. Από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών  ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με πετρέλαιο, και αυτά τα δεδομένα εξασφαλίζουν ασφαλή παροχή ηλεκτροδότησης.

    Από τη ΔΕΗ τονίστηκε, κατά πληροφορίες, ότι υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη που αρκούν  και πέραν του 2030, ενώ αν χρειαστεί κι άλλο καύσιμο θα ανοίξουν νέα κοιτάσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ