• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ήχησαν σειρήνες (νομισματικού) πολέμου

    • Bloomberg


    Σε νέα χαμηλά τριών ετών υποχωρούσαν σήμερα, Δευτέρα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν επιθετικότερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας κλιμακώνεται.

    Καθώς η Κίνα άφησε σήμερα το γιουάν να διολισθήσει, πυροδοτώντας φόβους για νομισματικό πόλεμο, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς του αμερικανικού Δημοσίου έφτασε να υποχωρεί έως και κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 1,76%.

    Οι αγορές των swaps δείχνουν ότι οι επενδυτές περιμένουν πλέον πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή 25 μονάδες βάσης παραπάνω από ό,τι περίμεναν μετά τη μείωση των επιτοκίων της προηγούμενης εβδομάδας.

    «Οι παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, θα αυξηθούν πιθανότατα, καθώς οι δείκτης PMI σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υποχωρούν», σημειώνει στο Bloomberg ο Τζορτζ Μπούμπουρας της Salter Brothers Asset Management Pty στη Μελβούρνη.

    «Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς θα βλέπουμε να αναθεωρούνται ξανά επί τα χείρω τα στοιχεία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», προσθέτει.

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και της απόφασης του Πεκίνου να καθορίσει την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδό της μέχρι στιγμής φέτος, τα ομόλογα κινούνταν ανοδικά, ενώ οι επενδυτές φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

    Παράλληλα, οι φόβοι κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου αναζωπυρώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε από τις κρατικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

    Οι αποφάσεις του Πεκίνου προκάλεσαν αναταράξεις σε όλες τις αγορές, καθώς η υποτίμηση του γιουάν πέρα από το κρίσιμο σημείο των 7 γιουάν/δολάριο πυροδότησε φόβους για νομισματικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνέχεια του εμπορικού πολέμου που μαίνεται το τελευταίο διάστημα.

    Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η υποχώρηση του γιουάν συνδέεται με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν και νέους δασμούς στην Κίνα και δεν σημαίνει ότι το νόμισμα δεν θα ανακάμψει.



    ΣΧΟΛΙΑ