• Business

    Συνεχίζεται το «πολεμικό» κλίμα στην Ελλάκτωρ: «Οι εφοπλιστές λειτουργούν ως πειρατές και παίζουν chicken game»

    Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Το σκεπτικό ότι τα συμφέροντα του 25,5% που εμφανίζεται να έχει η πλευρά των εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ δεν είναι ενιαία τονίζουν σήμερα πηγές από τη διοίκηση του κατασκευαστικού Ομίλου.

    Όπως σημειώνεται, με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά τη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου, το 18% (από το 25,5%) των μετοχών που εμφανίζεται να έχουν οι εφοπλιστές είναι ενεχυριασμένο στην Aiolos, 100% θυγατρική της Farallon, η οποία είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο δανείζει μετόχους για την αγορά μετοχών όπου υπάρχει proxy war.

    Ως εκ τούτου, προσθέτουν, λογικά για να πάρει τα λεφτά της πίσω ο μόνος τρόπος είναι να πάει καλά ο Όμιλος και να ανέβει η μετοχή. Για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτα άλλο παρά μόνον η αύξηση κεφαλαίου που έχει προτείνει, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

    Επαναλαμβάνει ότι η Άκτωρ η οποία θα πάρει τα 100 εκατ. ευρώ από τα 120,5 εκατ. αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και ανά περίπτωση παρατηρείται αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων. Επισημαίνουν ότι δεν υφίσταται νομικά άλλος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η θυγατρική για τις κατασκευές, εκτός από την αύξηση κεφαλαίου και την ενδιάμεση χρηματοδότηση που επιχειρείται με την έκδοση ομολόγου ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, το ομόλογο είναι συνδεδεμένο με την αύξηση κεφαλαίου και δεν θα προχωρήσει αν δεν αποφασιστεί η αύξηση.

    Κατά τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, στο 25,5% επίσης διαφορετικές είναι οι στοχεύσεις των εφοπλιστών και διαφορετικές των αδερφών Αν. και Δ. Καλλιτσάντση με τους τελευταίους να νοιάζονται μόνον να μη τους επιρριφθούν ευθύνες για την περίοδο που ήταν διοίκηση.

    Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαπραγμάτευση μεταξύ των Ολλανδών και των εφοπλιστών, η απάντηση της διοίκησης του Ομίλου είναι ότι οι πρώτοι δεν έχουν λόγο να μιλήσουμε τους δεύτερους, ειδικά όταν (οι εφοπλιστές) λειτουργούν ως «πειρατές» και όχι ως σύγχρονοι επιχειρηματίες.

    Μάλιστα γίνεται λόγος για chicken game (παίγνιο του φοβισμένου) από την πλευρά των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμένακη και των υπολοίπων που φαίνεται να είναι μαζί τους έστω με διαφορετικές στοχεύσεις.

    Ως επιχείρημα κατά των εφοπλιστών αναφέρεται ότι παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση χωρίς να έχουν το δικαίωμα ψήφου για το 18% που είναι ενεχυριασμένο στην Farallon προσπαθώντας να παραπλανήσουν. Για το θέμα αυτό πραγματοποιεί έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ακόμη σημειώνεται ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν αγοράσει ούτε μια μετοχή μέσω του Χρηματιστηρίου και γενικότερα αμφισβητείται ότι έχουν τοποθετήσει δικά τους χρήματα για την αγορά μετοχών.

    Εν κατακλείδι η διοίκηση της Ελλάκτωρ θεωρεί ότι η πλευρά των Ολλανδών θέλει να βάλει την εταιρεία να δουλέψει για να βγουν λεφτά, ενώ η πλευρά των εφοπλιστών η οποία δεν είναι ενιαία λειτουργεί πειρατικά και δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του κατασκευαστικού Ομίλου.

    Εκτιμά επίσης ότι όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν σταθμίσει τους κινδύνους και τη στάση των δύο πλευρών και στη συνέχεια της γενικής συνέλευσης στις 22 Απριλίου θα ψηφίσουν την αύξηση κεφαλαίου.

    Τι απαντούν στη διοίκηση της Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης

    Ελλάκτωρ: Απειλούν τις τράπεζες οι εφοπλιστές, λέει ο Άρης Ξενόφος

    Διαβουλεύσεις ανάμεσα στους μετόχους της Ελλάκτωρ ζητούν οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης

    Γιώργος Μπόμπολας στο mononews: «Θα τιμωρήσω σκληρά τον Βενιάμη, γιατί είναι μεγάλος απατεώνας» – Τι λέει για τους Ολλανδούς της Ελλάκτωρ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ