• Business

    Γιώργος Μπόμπολας στο mononews: «Θα τιμωρήσω σκληρά τον Βενιάμη, γιατί είναι μεγάλος απατεώνας» – Τι λέει για τους Ολλανδούς της Ελλάκτωρ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας

    Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας


    Αργά χθες το απόγευμα και από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ο Γιώργος Μπόμπολας δηλώνει πρόθυμος να απαντήσει, αλλά και να δώσει συνέχεια στη νομική κόντρα του με τον Θόδωρο Βενιάμη.

    Άλλωστε, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί σε βάρος του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που εμπεριέχονται στο «καυτό» εξώδικο του επιχειρηματία, δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση.

    «Άκουσέ με», λέει με τη γνώριμη μπάσα φωνή του ο Γιώργος Μπόμπολας. «Εγώ είμαι 93 ετών και στη ζωή μου δεν έχω κάνει κακό σε άνθρωπο. Όμως τώρα τον Βενιάμη δεν θα τον αφήσω έτσι. Με έκλεψε.

    Είναι μεγάλος απατεώνας. Αν δεν επανορθώσει και δεν δεχτεί να συμβιβαστεί και να μου επιστρέψει τα 38,8 εκατ. δολάρια που με ζημίωσε, θα τον κυνηγήσω μέχρι τέλους δικαστικά.

    Θα τον τιμωρήσω σκληρά όπως του πρέπει. Εμένα, στην ηλικία μου, δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά. Να τιμωρηθεί με ενδιαφέρει που με έκλεψε».

    Καθώς από το εξώδικο κατά Βενιάμη έχουν παρέλθει σχεδόν έξι μήνες και κινήσεις προς την κατεύθυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν έχουν γίνει, η δικαστική συνέχεια μοιάζει αναπόφευκτη.

    Με τον Αλέξη Κούγια να έχει λάβει εντολή Μπόμπολα για την κατάθεση μήνυσης για κατάχρηση και αγωγής για δικαιοπραξία, κατά του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Πώς όμως συνέπλευσαν επιχειρηματικά τα δύο αυτά ηχηρά ονόματα που κατέληξαν τώρα να είναι «στα μαχαίρια»;

    Το χρονικό της μεγάλης διαμάχης

    Ο Γιώργος Μπόμπολας λέει: «Εγώ δεν έκανα την πρώτη μου κίνηση στη ναυτιλία με τον Βενιάμη. Από τη δεκαετία του ’80 είχα πάρει τέσσερα μικρά βαπόρια, που μετά από χρόνια τα πούλησα. Ξέρεις ποιο είναι το μεγάλο «όπλο» της ναυτιλίας;

    Ότι μπορείς να βγάλεις λεφτά χωρίς να σε ξέρει κανείς. Στις άλλες μπίζνες, αν τa πας καλά, γίνεται αμέσως δακτυλοδεικτούμενος…

    Λοιπόν εγώ τον Βενιάμη δεν τον γνώριζα. Ήρθα σε επαφή μέσω του μεγάλου μου γιου μου, του Φώτη, που τον ήξερε.

    Έτσι, το 2007, με έπεισε και δέχθηκα να προχωρήσουμε από κοινού στην αγορά τεσσάρων πλοίων, όπου η δική μου συμμετοχή ήταν στο 50%, ενώ την πλήρη διαχείρισή τους την είχε εταιρεία του Βενιάμη.

    Εγώ τότε είχα τις δικές μου ασχολίες και δεν ήμουν καθημερινά πάνω από τη συμφωνία που κάναμε.

    Με το κόστος της ναυπήγησης των πλοίων να καλύπτεται κατά περίπου 80% από τραπεζικά δάνεια και το υπόλοιπο 20% από δικά μας κεφάλαια.

    Μάλιστα τότε, για τα κόστη της αγοράς των πλοίων αλλά και για το ποιόν του Βενιάμη, είχα ρωτήσει κι έναν συνεργάτη μου, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων αυτός με παραπλάνησε.

    Για να μην τα πολυλογώ, από την εκμετάλλευση των πλοίων ερχόντουσαν μόνο ζημιές, αλλά ο Βενιάμης με κοίμιζε λέγοντάς μου να μην ανησυχώ και ότι στο τέλος θα βγω κερδισμένος.

    Εν τέλει τα πλοία πουλήθηκαν, μόνο και μόνο για να αποπληρωθούν τα δάνεια. Χωρίς εγώ να εισπράξω τίποτα.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό με έπεισε να κάνουμε μια νέα κίνηση με την αγορά δύο νέων πλοίων. Εγώ συνέχεια να βάζω λεφτά, χωρίς κανένας όφελος όπως αποδείχθηκε.

    Γιατί όταν αποφάσισα να εξακριβώσω τι συμβαίνει, διαπίστωσα ότι αυτός ο άνθρωπος είχε στήσει το όλο σχέδιο για να κλέψει.

    Παίρνοντας μεγάλα ποσά από τα έξοδα διαχείρισης, που για παράδειγμα και μόνο, οι δικές του διαχειρίστριες εταιρείες είχαν πάρει πάνω από 22 εκατ. δολάρια, στη φάση της κατασκευής των πλοίων.

    Όταν τελικά του πούλησα τις μετοχές, μου επέστρεψε 3 εκατ. δολάρια, ενώ εγώ είχα εισφέρει 41,8 εκατ. δολάρια.

    Όλο αυτό το «κόλπο» που στήθηκε σε βάρος μου, εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσω έτσι.

    Θα το πάω μέχρι τέλους, αν δεν θελήσει να συμμορφωθεί απέναντί μου και να καλύψει τη ζημιά που μου έκανε».

    Ο Γιώργος Μπόμπολας ακούγεται εξοργισμένος. Αλλά χωρίς διάθεση να σταματήσει τις χειμαρρώδεις αναφορές του κατά Βενιάμη: «Εγώ δεν πιστεύω ότι είμαι το πρώτο και μοναδικό του «θύμα».

    Ποιος ξέρει τι άλλα έχει κάνει και σε ποιους. Ένα θα πω: όταν είπα για την εμπλοκή μου με τον Βενιάμη στον μεγάλο νομικό Τρύφωνα Κουταλίδη, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ξέρεις τι μου απάντησε;

    Γιώργο, σου εύχομαι να πάρεις πίσω τα μισά λεφτά σου, αν και δεν το βλέπω…».

    Για τους μύδρους Μπόμπολα κατά Βενιάμη, ζητήσαμε από τον νομικό παραστάτη του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, μια επίσημη τοποθέτηση.

    Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι «δεν κάνουμε καμία δήλωση».

    «Οι Ολλανδοί θα φροντίσουν τον Ελλάκτωρα»

    Από την άλλη πλευρά όμως, ο αναμφίβολα πολυσυζητημένος Γιώργος Μπόμπολας, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, δεν έδειξε διάθεση να περιχαρακωθεί μόνο στα της δικαστικής υπόθεσης.

    Κάνοντας ορισμένες, αδρές αναφορές στην πορεία του, τόνισε: «Εγώ έγινα μαρξιστής από τα 18 μου.

    Στη Γερμανική Κατοχή με είχαν πιάσει και με είχαν για εκτέλεση. Έχω ζήσει πολλά.

    Πολύ δύσκολα στη αρχή μέχρι να σηκώσω κεφάλι επιχειρηματικά. Είχα περάσει 14ος στο Πολυτεχνείο και έστησα τον «Άκτωρα» με πολύ λίγα λεφτά.

    Όμως ήρθε η εποχή που η εταιρεία ήταν μικρή μπροστά στους ξένους. Έπρεπε να μεγαλώσουμε.

    Και έτσι φτιάξαμε το νέο σχήμα του Ελλάκτωρα με τους Καλλιτσάντσηδες. Αλλά η συνέχεια…».

    Τα αποσιωπητικά επιβεβλημένα, καθώς ο ίδιος δεν επιζητεί να κοινοποιηθούν ευρύτερα τα όσα είχε διαπιστώσει για εκείνους.

    Όχι πάντως θετικά.

    «Από κάποια στιγμή και μετά», λέει ο Γιώργος Μπόμπολας, «τα άφησα όλα στα παιδιά μου. Δεν έχω αναμειχθεί έκτοτε, γνωρίζοντας ότι ο Λεωνίδας που είχε ρόλο στην εταιρεία είναι ένας πολύ καταρτισμένος και άξιος τεχνοκράτης».

    Πώς όμως βλέπει τώρα τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό όμιλο, ο ιστορικός του ηγέτης;

    «Να σου πω. Θεωρώ ότι οι Ολλανδοί θα φροντίσουν τον Ελλάκτωρα.

    Δεν έχουν καμιά σχέση με τους εφοπλιστές. Πού έμαθαν αυτοί από κατασκευές; Τα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα με γεμίζουν αμφιβολίες.

    Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι Ολλανδοί θα τα καταφέρουν και θα είναι εκείνοι που θα πάνε μπροστά τον όμιλο», σημειώνει.

    «Ο Μητσοτάκης μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά»

    Ακροτελεύτιο ερώτημα στον Γιώργο Μπόμπολα η πολιτική διακυβέρνηση της χώρας.

    «Εγώ», λέει, «δεν έχω ψηφίσει ποτέ Νέα Δημοκρατία. Έχω υπάρξει ψηφοφόρος της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι της Νέας Δημοκρατίας. Έχει τύχει να συναντήσω τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και τον Κυριάκο.

    Εκείνο που έχω να πω είναι ότι Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά. Αν και βρήκε απέναντί του το προσφυγικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πανδημία, θα τα καταφέρει…».

    Σαφώς και το «κεφάλαιο» Μπόμπολα δεν εξαντλείται σε αυτές τις λίγες γραμμές μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας. Θα χρειαζόταν χρόνος πολύς και για πολλά άλλα. Εξίσου «επίμαχα» που θέλουν τις δικές του ευθείες απαντήσεις. Ίσως στο μέλλον να σταθεί εφικτό να γίνει και αυτό…

    Διαβάστε επίσης:

    Μπόμπολας σε Βενιάμη: «Με εξαπάτησες, μου έφαγες 39 εκατ.»



    ΣΧΟΛΙΑ