• Business

    Κ. Χατζηδάκης: “Δεν υπάρχουν λόγοι πανικού για το πετρέλαιο ούτε ζήτημα αποσταθεροποίησης της αγοράς”

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    “Δεν υπάρχουν λόγοι πανικού για το πετρέλαιο, ούτε ζήτημα αποσταθεροποίησης της αγοράς” είπε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης,  το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του ΣΕΒ. Επίσης, τόνισε ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων.

    Στη συνάντηση,  τον ΣΕΒ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας και οι αντιπρόεδροι Ευ.Μυτιληναίος, Σ.Θεοδωρόπουλος και Ευτυχής Βασιλάκης και o κ. Αλέξανδρος Μακρίδης και πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει κοινή επιτροπή για τα θέματα της βιομηχανίας με κυρίαρχο το ενεργειακό στην οποία εκ μέρους του ΥΠΕΝ θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Γ. Θωμάς και η Γ.Γ. Αλ. Σδούκου.

    Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Γιάννης Πανιάρας.
    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ αντάλλαξαν απόψεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και κατέθεσαν προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων με στόχο:
    το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας στη βιομηχανία,
    τις ενεργειακές υποδομές στην περιφέρεια,
    την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και
    τον εκσυγχρονισμό του χωρικού σχεδιασμού, με έμφαση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία.
    Στη συνάντηση τέθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην εμβάθυνση της κυκλικής οικονομίας καθώς και στην κατάλληλη προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι  συμφώνησε με τον ΣΕΒ ότι μαζί με τη διάσωση της ΔΕΗ που είναι κομβικής σημασίας, πρέπει να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας.

    «Απελευθέρωση και εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας, επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αντιμετώπιση με ένα ριζικό τρόπο του ζητήματος των χρήσεων γης. Αυτά ήταν τα θέματα της ατζέντας. Συμφωνήσαμε με το ΣΕΒ ότι πρέπει πρώτον, μαζί με τη διάσωση της ΔΕΗ, που είναι κομβικής σημασίας, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τοπίου. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να συγκροτηθεί μια μικτή επιτροπή με μέλη του Υπουργείου και του ΣΕΒ, που θα μελετήσει όλα τα θέματα της αγοράς ενέργειας. Δεύτερον, ότι χωρίς επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που είναι δουλειά του δικού μας Υπουργείου, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τρίτον, ότι θα προχωρήσουμε παράλληλα με ένα δραστικό τρόπο στο ζήτημα χρήσεων γης και των ειδικών χωρικών σχεδίων, προκειμένου με όλους τους τρόπους και από όλες τις πλευρές να δείξουμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές και για προκοπή ιδιαίτερα των ασθενέστερων συμπολιτών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε:

    «Ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Υπουργό και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της χώρας μας. Για τον ΣΕΒ, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα και βασικό στοιχείο του επιχειρησιακού σχεδιασμού των μελών του. Μια ανάπτυξη που χαρακτηρίζεται από κοινωνική υπευθυνότητα και σεβασμό στο περιβάλλον. Οι σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας που συμβαίνουν σήμερα, όπως και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Μπορούμε και οφείλουμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Γι’ αυτό πιστεύουμε στη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πάνω στις στρατηγικές κατευθύνσεις ενός εθνικού σχεδιασμού, με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή σύγκλιση με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές». Επίσης τόνισε ότι το 50% της οικονομίας είναι η ψυχολογία και θεωρεί ότι σήμερα η ψυχολογία είναι θετική όπως και ότι η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής που βοηθούν επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν τον πλούτο με τις επενδύσεις τους και τις θέσεις εργασίας και ο πλούτος διανέμεται ανάλογα με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης”.



    ΣΧΟΛΙΑ