• Business

    Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η ΔΕΗ ανησυχεί

    ΑΔΜΗΕ

    ΑΔΜΗΕ


    Η ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ είναι έκδηλη, ωστόσο στη ΔΕΗ φαίνεται πως δε συμμερίζονται αυτήν την ικανοποίηση. Κι αυτό γιατί μπορεί με τη συμφωνία αυτή το Δημόσιο να διατηρεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, τηρώντας την προεκλογική υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα, όμως ουσιαστικά αφήνει έκθετη τη ΔΕΗ, η οποία αντλεί από τον ΑΔΜΗΕ κέρδη που ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ δε συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στον νέο τους ιδιοκτήτη, αλλά ούτε και το πώς θα αποζημιωθεί η Δημόσια Επιχείρηση  Ηλεκτρισμού, με τις σχετικές διατάξεις να αναμένονται σε επόμενο νομοσχέδιο

    Με βάση τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου, ο ΑΔΜΗΕ θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων στο σύνολό του, ενώ κατόπιν το 20% της εταιρείας θα δοθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη και το 29% θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ το υπόλοιπο 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο. Βέβαια, είναι αμφίβολο αν μπορεί πρακτικά να γίνει κάτι τέτοιο, αφού θα πρέπει το 51% των μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, να αποφασίσει εις βάρος του 49% για τη μεταβίβαση του 100% της θυγατρικής της εταιρείας, και δεν αποκλείεται σε μία τέτοια περίπτωση να υπάρξει παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ένα επιπλέον ερώτημα είναι το πώς θα βρει το Δημόσιο το ποσό που απαιτείται για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ (πιθανότατα πάνω από 1 δις ευρώ), και μάλιστα χωρίς να πληρώσει τη ΔΕΗ, η οποία θα αποζημιωθεί… κατόπιν εορτής από τα έσοδα της πώλησης. Το ποσό αυτό θα καθοριστεί τον Ιανουάριο από ανεξάρτητο εκτιμητή που θα οριστεί μετά από διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

    Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο συμψηφισμός των οφειλών ύψους 400 περίπου εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, οφειλών με τελικό αποδέκτη κατά κύριο λόγο τους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ