Business

Σημαντική επιτυχία για τον ΟΤΕ – Έξι φορές η κάλυψη του ομολόγου

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ


Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ αντλεί από τις διεθνείς αγορές ο Όμιλος ΟΤΕ, με τη χθεσινή ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, η έκδοση υπερκαλύφτηκε περίπου 5 φορές, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 2,375% ετησίως, το χαμηλότερο κουπόνι ομολόγου που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΟΤΕ επιτυγχάνει την αναχρηματοδότηση μέρους των μελλοντικών δανειακών του υποχρεώσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενόψει της δέσμευσης προς τους μετόχους και του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ για οπτικές ίνες, δίκτυα νέας γενιάς κινητής και για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ κ. Μπάμπης Μαζαράκης δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής αυτή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο και το επιτόκιο, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, αποτελούν αναγνώριση και στήριξη της στρατηγικής μας. Η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε μας δράση. Αυτό το επιτυγχάνουμε έχοντας στέρεες οικονομικές βάσεις, αναπτύσσοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας και σχεδιάζοντας προηγμένες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Από την αρχή του 2018, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει μειώσει τον δανεισμό του κατά €0,5 δισ. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ΟΤΕ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 83%, από €4,3 δισ. το 2010 σε €0,7 δισ. σήμερα.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 2018.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley και ως Co-Managers οι τράπεζες Αlpha Βank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Λιγο νωρίτερα το mononews μετέδωσε:

Σημαντική επιτυχία σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος του ΟΤΕ στις αγορές καθώς η έκδοση ομολόγου του καλύφθηκε έξι φορές. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται εντός των επομένων ωρών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ αρχικά η πρόθεση της διοίκησής του υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, ήταν για ομόλογο 350 εκατ. ευρώ τελικά αυτό θα διαμορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2,35%, σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του ομολόγου που θα αναχρηματοδοτήσει, με λήξη τον Φεβρουάριο του 2019 και κουπόνι 4,375%.

Το νέο ομόλογο είναι τετραετούς διάρκειας (έως το 2022), ενώ η έκδοση έγινε μέσω της ΟΤΕ PLC, της θυγατρικής εταιρείας που έχει όλα τα δάνεια του ομίλου και με συμβούλους τις Deutsche Βank και Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Κύπρο το νέο deal του CVC Capital – Τι κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον για συμφωνία εξαγοράς στην Κρήτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: OTE: Προχωρά στην έκδοση 4ετούς ομολόγου 350 εκατ. ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη επιτυχία του ΟΤΕ: Ενεργοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση οπτικής ίνας σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο


ΣΧΟΛΙΑ