• Business

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ποιος θα αναλάβει την αυτοκρατορία του;

    • NewsRoom
    Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλός πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλός πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός


    Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 86 ετών με τα σενάρια διαδοχής ήδη να οργιάζουν.

    Ο ίδιος παρά τα προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια, δεν αναφέρθηκε ποτέ δημοσίως για τα σχέδια διαδοχής ή για την περίοδο προετοιμασίας ώστε να αναλάβει ένας από τους υποψήφιος κληρονόμους του την τεράστια αυτοκρατορία που έχτισε τις προηγούμενες δεκαετίες παράλληλα με την πολιτική του καριέρα και εν μέσω ροζ και -όχι μόνο- σκανδάλων.

    Η επόμενη ημέρα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες θα κριθεί από τη διανομή του 61% του μεριδίου του στην οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών Fininvest στους κληρονόμους του. Ο Μπερλουσκόνι έχει κάνει στη ζωή του δύο γάμους και έχει πέντε παιδιά.

    Οι πέντε κληρονόμοι

    Από τον πρώτο του γάμο, ο Μπερλουσκόνι έχει δύο παιδιά, την 57χρονη Μαρίνα και τον 54χρονο Πιερ Σίλβιο. Οι δύο απόγονοί του συμμετέχουν ήδη ενεργά στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους εισήλθε στην πολιτική το 1990.

    Η Μαρίνα προεδρεύει στη Fininvest και επιβλέπει τον εκδοτικό οίκο Mondadori. Θεωρείται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα. Ο Πιερ Σίλβιο είναι υπεύθυνος για την τηλεοπτική επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του.

    Από τον δεύτερό του γάμο, ο Μπερλουσκόνι έχει τρία παιδιά. Την 39χρονη Μπάρμπαρα, την 37χρονη Ελεονόρα και τον 35χρονο Λουίτζι, οι οποίοι όμως ποτέ δεν βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις στην εταιρεία συμμετοχών.

    Ο Λουίτζι ανέλαβε να εκπροσωπήσει την πλευρά της οικογένειάς του από το δεύτερο γάμο, στη Fininvest, λόγω της ενασχόλησής του με τα χρηματοοικονομικά.

    Οι πέντε απόγονοι αν και από διαφορετικούς γάμους και σε διαφορετικές ηλικίες, είχαν πολύ καλές σχέσεις και αυτό το αποδίδουν στον ίδιο τον Μπερλουσκόνι που φρόντισε να καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.

    Όμως η απώλειά του διακινδυνεύει τις καλές σχέσεις μεταξύ των αδελφών αλλά και της διατήρησης της επιτυχημένης πορείας των επιχειρήσεών του, οι οποίες του χάρισαν μια αμύθητη περιουσία και τον ενέταξαν στο club των δισεκατομμυριούχων.

    Αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο

    Τα τελευταία χρόνια, η Fininvest έχει προχωρήσει σε αλλαγές, όπως το να ρευστοποιήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν θα θεωρεί πλέον στρατηγικής σημασίας. Μερικά από αυτά είναι η AC Milan, η εμπορική τράπεζα Mediobanca και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed.

    Αντίθετα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας είναι η τηλεοπτική επιχείρηση MediaforEurope, η οποία βρίσκεται εν μέσω σχεδιασμών ανάπτυξης και με στόχο να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές εταιρείες streaming που σαρώνουν την Ευρώπη.

    Τα παραπάνω ήταν στα σχέδια του Μπερλουσκόνι και μένει να φανεί αν και την επόμενη ημέρα, οι πέντε κληρονόμοι του θα συνεχίσουν το έργο του.

    Διαβάστε επίσης:

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Όλες οι φορές που ο Καβαλιέρε προκάλεσε με τις ατάκες του

    Νίκολα Στέρτζον: Ελεύθερη αφέθηκε η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας (upd)

    Βρετανία: Ο πολιτικός κόσμος στη «σφαίρα» της παραίτησης Μπόρις Τζόνσον

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ