• Business

    Αλλάζει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο της Ντίας Καψή στην Κρήτη

    Ντια Καψή

    Η κ. Ντία Καψή (δεύτερη από αριστερά)


    Η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξει χέρια το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ντίας Καψή στην Κρήτη ξεκίνησε, καθώς προκηρύχθηκε ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός.

    Το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που βρίσκεται στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη, το Out of the Blue Capsis Elite Resort, γνωστό στο παρελθόν ως Capsis Beach, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι και γνωστά ονόματα, όπως του ομίλου Sani-Ikos, της Dimera του Ιβάν Σαββίδη, της αμερικανικής Hines μαζί με την Ηenderson Park, της επενδυτικής ΗIG, του νέου επενδυτικού σχήματος «MHV Mediterranean Hospitality Venture».

    Τα χρέη της εταιρείας που διαχειρίζεται η Ντία Καψή ξεπερνούν τα 150-160 εκατ. ευρώ και σχεδόν τα μισά είναι οφειλές προς το Δημόσιο.

    Πριν από 1 χρόνο, τον Ιούνιο 2020, οι πιστώτριες τράπεζες έθεσαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε., συμφερόντων της κ. Κωνσταντίνας (Ντίας) Καψή, μετά από πολυετή δικαστική αντιπαράθεση για υποχρεώσεις που υπερβαίνουν μαζί με άλλες οφειλές, προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές, τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Στις 18 Μαΐου, δημοσιεύθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η πρόσκληση διενέργειας ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ».

    Πρόκειται για ένα ιστορικό ξενοδοχείο της Κρήτης, που φιλοξένησε στο παρελθόν celebrities και ξένους ηγέτες καθώς και συνόδους κορυφής, και εξακολουθεί –μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση του- να είναι από τα πολυτελέστερα της Κρήτης.

    Στο παρελθόν –τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90- Σαουδάραβες σεΐχιδες και πρίγκιπες έκλειναν ολόκληρους ορόφους του ξενοδοχείου και ζούσαν την ελληνική εκδοχή του παραμυθιού «Χίλιες και μια νύχτες». Στο ίδιο ξενοδοχείο το 1997 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε την πρώτη διαβαλκανική συνδιάσκεψη και υποδέχθηκε τους εννέα ηγέτες κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Το συγκρότημα ανήκει στην κα Ντία Καψή, μία από τις δυο κόρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή. Η οικογένεια ξεκίνησε από την Αίγυπτο και εκεί δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το πρώτο της ξενοδοχείο. Και στη συνέχεια δημιούργησαν μία από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις την Capsis Hotels. Το 1966 λειτούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης το Capsis Astoria, το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, και ακολούθησαν τα Capsis Beach στην Kρήτη, το Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986, η Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας την επιχείρηση στις κόρες της Λένα και Ντία.

    Όμως ο δεύτερος γάμος του πατέρα τους έφερε τις δύο αδελφές στα «μαχαίρια» και χώρισαν τα ξενοδοχεία με το εμβληματικό συγκρότημα της Κρήτης να περνάει στην Ντία Καψή και τώρα να ετοιμάζεται να αλλάξει ιδιοκτήτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Φώτης Κοκοτός: Το Elounda Peninsula θα μπορούσε να υπερβεί φέτος ακόμα και τις επιδόσεις του 2019

    Ο ανένδοτος της ξενοδόχου Ντίας Καψή: Οι τράπεζες, το Capsis Elite Resort και το Metropolitan Capsis



    ΣΧΟΛΙΑ