• Ναυτιλία

    Ξηραδάκης: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες προσαρμόζονται εύκολα στις «πράσινες» απαιτήσεις των δανειστών

    Γιώργος Ξηραδάκης

    Γιώργος Ξηραδάκης


    Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την εφαρμογή των κριτηρίων αειφορίας (sustainability principles) και της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης, σύμφωνα με το νέο Πρόεδρο της Ένωσης των χρηματοδοτών.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του, στους Lloyd’s List και στον δημοσιογράφο Nigel Lowry, ο Γιώργος Ξηραδάκης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Συμβούλων XRTC Business Consultants, “οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην υιοθέτηση των «πράσινων» απαιτήσεων των χρηματοδοτών τους. Εκ του αντιθέτου έχουν ήδη προσαρμοστεί πολύ γρήγορα”.

    “ Η Ελληνική ναυτιλία διαχρονικά υιοθετούσε τις απαιτήσεις  που επέβαλαν οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Το ίδιο γίνεται και τώρα, αφού παρατηρούμε την Ελληνική ναυτιλία να είναι πρωτεργάτης τόσο στην εφαρμογή των κανονισμών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και στις προκλήσεις της διατήρησης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας,” τόνισε ο κ.Ξηραδάκης.

    Ο Γιώργος Ξηραδάκης ήταν Γενικός Γραμματέας της Ένωσης από την ίδρυσή της το 2003, ενώ πρώτος πρόεδρός της ήταν ο αείμνηστος Αλέκος Τουρκολιάς, πρώην Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών και μετέπειτα Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιώργος Ξηραδάκης παίρνει τα σκήπτρα από τον ναυτιλιακό Σύμβουλο Νικόλαο Βουγιούκα.

    Έχει δει πολλές αλλαγές στις δύο δεκαετίες ύπαρξης της Ένωσης. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι όταν ιδρύθηκε η Ένωση υπήρχαν περίπου 50 τράπεζες που χρηματοδοτούσαν την Ελληνική ναυτιλία ενώ στο τέλος της πρώτης δεκαετίας ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 57 τράπεζες. «Τώρα ο αριθμός των τραπεζών που δανειοδοτούν την Ελληνική ναυτιλία ανέρχονται σε 40 περίπου ενώ εγκατεστημένες στην Αθήνα δεν είναι πάνω από 10. Οι Ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τα μέγιστα τον κλάδο, ενώ νέα είδη χρηματοδότησης έχουν εμφανιστεί από διαφορετικούς μη τραπεζικούς οργανισμούς» συνεχίζει ο κ. Ξηραδάκης.

    “Υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για τους Έλληνες πλοιοκτήτες,” τονίζει.

    Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αποτελεί η βελτίωση της τεχνογνωσίας και της εκπαίδευσης των Ελλήνων χρηματοδοτών. Ενώ στο παρελθόν οι ξένες τράπεζες προσελάμβαναν ξένα στελέχη για τα γραφεία τους στην Ελλάδα, τώρα Έλληνες τραπεζικοί και χρηματοοικονομικά στελέχη βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στο παγκόσμιο στερέωμα.

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Ξηραδάκη, η Ένωση έχει βοηθήσει στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του χρηματοδότη της Ελληνικής ναυτιλίας. Παλαιότερα η ναυτιλιακή αγορά περιστρεφόταν κυρίως στο ρόλο των πλοιοκτητών, των μηχανικών και των ναυλωτών αλλά ποτέ στο ρόλο των χρηματοδοτών. «Τώρα αυτό έχει αλλάξει» τονίζει. «Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η Ένωση αποτελείται αποκλειστικά από μέλη της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, συμβάλει επίσης στην προσέλκυση νέων ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν στον κλάδο».

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Ξηραδάκης: Εξελέγη πρόεδρος στην Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ