• Ναυτιλία

    WFP: Να ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας για να αποτραπεί η απειλή λιμού


    «Τα σιλό σιτηρών της Ουκρανίας είναι γεμάτα. Τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα είναι μπλοκαρισμένα , αφήνοντας εκατομμύρια τόνους σιτηρών παγιδευμένους σε σιλό στη στεριά ή σε πλοία που δεν μπορούν να κινηθούν».

    Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης ( WFP ) εξέφρασε την ελπίδα του για την άμεση επαναλειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας για να αποτραπεί η διαφαινόμενη απειλή του λιμού .

    «Τα λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού , στη νότια Ουκρανία, πρέπει να ανοίξουν ξανά επειγόντως για να αποτραπεί η παγκόσμια κρίση πείνας να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρει ο θεσμικός ιστότοπος του WFP, που εκφράζει τον ΟΗΕ.

    «Τα σιλό σιτηρών της Ουκρανίας είναι γεμάτα. Τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα είναι αποκλεισμένα , αφήνοντας εκατομμύρια τόνους σιτηρών παγιδευμένους σε σιλό στη στεριά ή σε πλοία που δεν μπορούν να κινηθούν».

    Ο FAO ανέφερε προηγουμένως ότι 25 εκατομμύρια τόνοι σίτου εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία.

    Επισημαίνεται ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς και εξαγωγείς και εξάγει το 10% του μαλακού σίτου που προορίζεται για την παρασκευή ψωμιού σε όλο τον κόσμο για συνολικά πάνω από 18 εκατομμύρια τόνους

    Οι εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων δεν είναι αισιόδοξες. Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν παγκοσμίως άλλο ένα 5% την τελευταία εβδομάδα μετά την απόφαση για αναστολή των δραστηριοτήτων των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

    Το μαλακό σιτάρι αυξήθηκε στα 11,08 δολάρια και αμέσως υποβλήθηκε το αίτημα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης  ( WFP) του ΟΗΕ να ξεμπλοκάρει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών σε σιλό για να θρέψει 44 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που πορεύονται προς την πείνα».

    Υπολογίζεται ότι  σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου σιταριού και καλαμποκιού, βρίσκονται ακόμη σε αποθήκες της Ουκρανίας και περιμένουν να αποσταλούν, με καταστροφικές επιπτώσεις στις προμήθειες πολλών αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και στις πλούσιες.

    Η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς και εξαγωγείς στον κόσμο,  δεδομένου ότι το 10% του μαλακού σιταριού προορίζεται για την παρασκευή ψωμιού για συνολικά πάνω από 18 εκατομμύρια τόνους αλλά και το 15% του καλαμποκιού για πάνω από 27 εκατομμύρια τόνους.

    Το μπλοκάρισμα των αποστολών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λόγω της ρωσικής εισβολής κινδυνεύει να τροφοδοτήσει, επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, το ενδιαφέρον κερδοσκόπων για την αγορά γεωργικών πρώτων υλών, η οποία μετακινείται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός μέχρι τα γεωργικά προϊόντα.

    Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στις πλούσιες χώρες προκαλεί πληθωρισμό και έλλειψη ορισμένων προϊόντων, αλλά σε φτωχές διευρύνει το πεδίο της επισιτιστικής φτώχειας.

    Διαβάστε επίσης

    Drewry: Μειώθηκαν οριακά οι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ



    ΣΧΟΛΙΑ