• Ναυτιλία

    Βαφειάς-Χατζηπατέρας: Εντυπωσιακές αποδόσεις για τις μετοχές του κλάδου LPG

    Γιάννης Χατζηπατέρας, Χάρης Βαφειάς

    Γιάννης Χατζηπατέρας, Χάρης Βαφειάς


    Περιεχόμενα

    Θεαματική άνοδο καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των εισηγμένων ναυτιλιακών Dorian LPG του Γιάννη Χατζηπατέρα και Stealthgas του Χάρη Βαφειά.

    Αμφότερες οι εταιρείες παρουσίασαν αύξηση των κερδών τους επωφελούμενες από την δυναμική της αγοράς των LPG carriers, για την οποία οι προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές παραμένουν ευοίωνες.

    Ειδικότερα, η μετοχή της Dorian LPG έκλεισε στις 22 Νοεμβρίου στα 42,30 δολάρια με άνοδο 0,74%, με την χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται στα 1,71 δισ. δολάρια.

    Η μετοχή κινείται ανοδικά από τις αρχές του έτους, ωστόσο, “ανέβασε στροφές” από το τέλος Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της αρμόδιας αρχής της διώρυγας του Παναμά να προβεί σε δραστική μείωση των ημερήσιων διελεύσεων, λόγω των προβλημάτων ξηρασίας. Εξέλιξη που οδήγησε στα ύψη τα ναύλα, κυρίως στα πλοία μεταφοράς LPG.

    Από τις 31 Οκτωβρίου, που η μετοχή έκλεισε στα 31,97 δολάρια, κατέγραψε σε 16 συνεδριάσεις κέρδη σχεδόν 33%.

    Κέρδη ρεκόρ

    Ώθηση στον τίτλο έδωσαν και τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε η εταιρεία για το δεύτερο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους 2024, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς ανήλθαν στα 76,5 εκατ. δολάρια από 20,3 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

    Πρόσφατα η επενδυτική τράπεζα Jefferies αύξησε τις προβλέψεις της για τα ναύλα στα VLGC και έδωσε σύσταση “buy” για την Dorian LPG. Παράλληλα, αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της στα 50 δολάρια, που σημαίνει περιθώρια περαιτέρω ανόδου 18% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της οι περισσότεροι περιορισμοί της διέλευσης της Διώρυγα του Παναμά «αλλάζουν το παιχνίδι» για τον κλάδο LPG και τα κέρδη του.

    Η Jefferies αυξάνει την πρόβλεψή της για τα ναύλα των VLGC στα 75.000 δολάρια την ημέρα για το 2024, από 45.000 δολάρια προηγουμένως.

    Μία τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή της Dorian LPG στα 8,67 δολάρια, από προηγούμενη πρόβλεψη για 3,68 δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επενδυτικής τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι το οικονομικό έτος που έληξε στο τέλος Μαρτίου 2023 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της ναυτιλιακής Dorian LPG, γεγονός που της επέτρεψε να διανείμει γενναία μερίσματα στους μετόχους της, συνολικού ύψους 225 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση του κ. Χατζηπατέρα.

    StealthGas

    H θετική πορεία της αγοράς LPG ωφέλησε και την εταιρεία StealthGas του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, η οποία διαθέτει στόλο με 33 LPG carriers.

    Η μετοχή της ναυτιλιακής έκλεισε στη συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου 2022 στα 6,69 δολάρια, σε υψηλό 8,5 ετών, καταγράφοντας άνοδο 10,76%.

    Τα κέρδη της από τις 31 Οκτωβρίου, που έκλεισε στα 5,60 δολάρια προσεγγίζουν το 20%, ενώ από τις αρχές του Σεπτεμβρίου πλησιάζουν το 38%.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 260,3 εκατ. δολάρια και παραμένει χαμηλότερη από την καθαρή λογιστική της αξία.

    Η StealthGas κατά το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023  εμφάνισε την καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, με ρεκόρ κερδών 43 εκατ. δολαρίων αυξημένο κατά 62% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Tην ίδια ώρα, ο Χάρης Βαφειάς σε μία προσπάθεια στήριξης της μετοχής του, ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου αύξηση κατά 10 εκατομμύρια δολάρια του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς μετοχών, με το συνολικό ύψος να ανέρχεται στα 25 εκατ. δολάρια.

    Μέχρι τότε η εταιρεία είχε επαναγοράσει κοινές μετοχές αξίας περίπου 19,1 εκατ. δολαρίων.

    Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και 2 εκατομμύρια μετοχές που αγόρασε, μετά από ιδιωτική συμφωνία, η εισηγμένη από θεσμικό επενδυτή που είχε επενδύσει σε αυτήν κατά το παρελθόν, έναντι 10,2 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμη:

    StealthGas Inc. (Χάρης Βαφειάς): Κέρδη 43 εκατ. δολαρίων στο 9μηνο

    Ποντοπόρα πλοία: Συνεχίζεται η φυγή τους από την ελληνική σημαία στο 12μηνο

    Arcadia Shipmanagement: Νέα κίνηση αναδιάρθρωσης του στόλου της



    ΣΧΟΛΙΑ