• Ναυτιλία

    UBS και HSBC εξετάζουν οι εισαγγελείς για το ξέπλυμα ελληνικού μαύρου χρήματος


    Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι ξένες τράπεζες, οι οποίες ευνοούσαν την εξαγωγή μαύρου χρήματος από την Ελλάδα. Μάλιστα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει αγωγές εναντίον των συγκεκριμένων τραπεζών διεκδικώντας υψηλότατες αποζημιώσεις ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές άλλων χωρών στο θέμα αυτό.

    Προς το παρόν το βάρος έχει πέσει κυρίως στις HSBC και UBS, οι οποίες φαίνεται ότι παρότρυναν τους πελάτες τους μέσω των υποκαταστημάτων που διατηρούσαν στην Αθήνα να βγάζουν χρήματα από αδιαφανείς ή αδήλωτες πηγές στις χώρες που έχουν την έδρα τους.

    Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη έρευνα για τους καταθέτες της UBS. Τα χρήματα έφευγαν σε βαλίτσες; Έχουν ταυτοποιηθεί 1500 ονόματα και 2 επιχειρηματίες του αθλητιμού. 

    Οι συγκεκριμένες τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο δυο εισαγγελέων που ασχολούνται ακριβώς με αυτή την υπόθεση εδώ και αρκετό καιρό.

    Πάντως ξένες κυβερνήσεις που έχουν πετύχει υψηλές αποζημιώσεις από μεγάλες τράπεζες που αποδεδειγμένα διευκόλυναν το μαύρο χρήμα υπηκόων των χωρών αυτών. Για να προχωρήσει όμως μια τέτοια κίνηση , την οποία άλλωστε προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης (“η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διεκδικήσει τα δικαιώματα από ξένες τράπεζες που ενθάρρυναν έκνομες συμπεριφορές”) πρέπει να στοιχειθετηθούν αυτές οι συμπεριφορές.

    Δυο εισαγγελείς λοιπόν επεξεργάζονται:

    – Στοιχεία για καταθέτες που είναι κατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλωστε οι δικογραφίες των εξοπλιστικών βουλιάζουν τα ανακριτικά γραφεία, και οι τράπεζες που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των κεφαλαίων τους ήταν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες.

    – Στοιχεία από την έφοδο στην UBS και κυρίως στα γραφεία του broker, από τα αυτά ανακύπτει εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας για το πώς πρέπει να κινούνται οι διαδικασίες, ουσιαστικά κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών.

    -Τα αρχεία, τα email και τους τηλεφωνικούς καταλόγους του Ελληνογερμανού τραπεζίτη Π.Μπ., ο οποίος συνελήφθη το 2014 στην Ελβετία και τα αρχεία του βρίσκονται ήδη στα χέρια των ελληνικών αρχών.

    – Η υποψίες πλέον είναι σαφείς πως οι ίδιες οι αλλοδαπές τράπεζες, αν δεν υποκινούσαν, υπέθαλπταν τη δράση μιας ομάδας τουλάχιστον 10 broker (πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί, κάποιοι φυλακισμένοι και άλλοι απλώς κατηγορούμενοι, αλλά συνεχώς οι ίδιοι σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς) που είχαν φτιάξει το σύστημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ