• Ναυτιλία

    Τροποποιούνται τα δρομολόγια πλοίων ενόψει της 48ωρης απεργίας των ναυτικών

    • NewsRoom
    απεργία - δρομολόγια πλοίων


    Αύριο το πρωί ξεκινάει η 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

    Η απεργία θα αρχίσει από την Τετάρτη 10 Νοέμβρη στις 06:00 και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Νοέμβρη στις 06:00 με προοπτική κλιμάκωσης.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν συνεχώς τροποποίηση στα δρομολόγια τους για την Τετάρτη και Πέμπτη και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν το διήμερο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ναυτικό πράκτορα τους προκειμένου να προγραμματίσουν εκ νέου το ταξίδι τους.

    Τα ναυτικά σωματεία συγκροτούν απεργιακές ομάδες και θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση αύριο το πρωί στις 5.30 π.μ. στο Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά.

    Σε ανακοίνωση τους τα ναυτικά σωματεία τονίζουν ότι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με αντεργατικούς νόμους 4808/2021, 4714/2020 κ.ά, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους εφοπλιστές, τραπεζίτες, διαμορφώνοντας σε κάθε εργασιακό κλάδο συνθήκες με εργάτες χωρίς δικαιώματα και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας, συντεταγμένα επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, για να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο υπουργός, δηλ. την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων», που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

    Χαρακτηριστική είναι και η επαναφορά της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη, τονίζουν τα ναυτικά σωματεία, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια, να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών.

    Στην 48ωρη Πανελλαδική απεργία αγωνιζόμαστε, επισημαίνουν τα ναυτικά σωματεία και η ΠΝΟ, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, για τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, για τα προβλήματα σε κοινωνική ασφάλιση, φορολογία, ναυτική εκπαίδευση.

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ναυτικών θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοέμβρη στις 10:30 π.μ, στο λιμάνι του Πειραιά στα BLUE STAR στον Ηλεκτρικό σταθμό. Τα αιτήματα των ναυτικών είναι τα εξής:

    ■ Κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν.4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.

    ■ Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται

    ■ Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

    ■ Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

    ■ Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

    ■ Άμεση επίλυση του οξυμμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.

    ■ Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικός εμβολιασμός, χωρίς εκβιασμούς, υποχρεωτικότητα και «ατομική ευθύνη», με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

    ■ Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

    ■ Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Αν η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά συνεχιστεί, θα έχουμε πρόβλημα

    Τραυματισμός αλλοδαπού σε Ναυπηγοεπισκευή

    Η Τουρκάλα Figen Ayan νέα πρόεδρος της MedCruise – Τρεις Έλληνες στον διεθνή οργανισμό κρουαζιέρας



    ΣΧΟΛΙΑ