• Ναυτιλία

    Τρία εκατ. δολάρια πρόστιμο στην Liquimar Tankers για ρύπανση

    Πλοίο της Liquimar Tankers

    Liquimar Tankers


    Η Liquimar Tankers Management Services και η συνδεδεμένη εταιρεία Evridiki Navigation του εφοπλιστή Δημήτρη Παπαδημητρίου καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με παραβίαση του νόμου για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, παραποίηση εγγράφων πλοίων, παρεμπόδιση επιθεώρησης αμερικανικής ακτοφυλακής και ψευδείς δηλώσεις σε επιθεωρητές της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

    Ο δικαστής του αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου Richard G. Andrews για την Περιφέρεια του Ντέλαγουερ καταδίκασε τις εταιρείες σε συνολικό ποινικό πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων και πενταετή περίοδο δοκιμασίας.

    Στην εταιρεία «Ευρυδίκη» επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων και στη Liquimar 1 εκατομμύριο δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019, το δεξαμενόπλοιο suezmax Evridiki, κατασκευής 2007, επιθεωρήθηκε από την Ακτοφυλακή στο Big Stone Anchorage στον κόλπο Delaware μετά από παράδοση αργού πετρελαίου.

    Η επιτροπή διαπίστωσε ότι, κατά την επιθεώρηση, η Liquimar, και ο αρχιμηχανικός του πλοίου, Νικόλαος Βασταρδής, προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους επιθεωρητές της Ακτοφυλακής σχετικά με τη χρήση του διαχωριστή ελαίου νερού (OWS) και του μετρητή περιεκτικότητας πετρελαίου (OCM) του πλοίου.

    Ο αρχιπλοίαρχος χρησιμοποίησε μια κρυφή βαλβίδα για να παγιδεύσει γλυκό νερό μέσα στη γραμμή δειγμάτων, έτσι ώστε ο αισθητήρας OCM να καταγράφει μηδενικά μέρη ανά εκατομμύριο συγκέντρωση λαδιού αντί για αυτό που πραγματικά εκκενώθηκε στη θάλασσα.

    Η Ακτοφυλακή και οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το OCM εξαπατήθηκε με γλυκό νερό αναλύοντας δεδομένα που ανακτήθηκαν από το τσιπ μνήμης του μηχανήματος. Όταν η Ακτοφυλακή άνοιξε το OWS, διαπίστωσαν ότι ήταν ανενεργό και βρώμικο με λάδι και αιθάλη.

    Κατά την καταδίκη, η κυβέρνηση παρείχε νέα στοιχεία, με βάση μια έρευνα των υπολογιστών του πλοίου, ότι η Liquimar κατασκεύαζε επίσης και χρησιμοποιούσε πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας και περιβάλλοντος.

    Τουλάχιστον τρεις ανώτεροι υπάλληλοι της Liquimar συμμετείχαν, σύμφωνα με την απόφαση, στη δημιουργία και αποστολή των πλαστών πιστοποιητικών. Τα πλαστά πιστοποιητικά αφορούσαν τη βαθμονόμηση του OCM και εάν οι βαλβίδες εκτόνωσης πίεσης για το φορτίο είχαν όντως δοκιμαστεί σωστά. Ένα πλαστό πιστοποιητικό OCM χρησιμοποιήθηκε κατά την επιθεώρηση της Ακτοφυλακής.

    Το πιστοποιητικό για τις βαλβίδες εκτόνωσης πίεσης σημειώθηκε επίσης ότι ήταν ψευδές επειδή είχε ισχυριστεί ότι το σύστημα δοκιμάστηκε την ημερομηνία που οι δεξαμενές φορτίου ήταν γεμάτες, κάτι που είναι αδύνατο.

    Οι δικηγόροι της Liquimar επιχειρηματολόγησαν και ζήτησαν από τον δικαστή να μην εκδικάσει την υπόθεση, με το σκεπτικό ότι οι επίδικες ενέργειες συνέβησαν εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για επανειλημμένες προσπάθειες των ΗΠΑ «να αγνοήσουν ένα αναλυτικό διεθνές καθεστώς επιβολής που έχει συμφωνηθεί με συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, και την αντικατάστασή του από την ερμηνεία της κυβέρνησης ως προς τους κανονισμούς, που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, σε μία απόπειρα επιβολής ελέγχου σε όλα τα πλοία του κόσμου».

    Διαβάστε επίσης:

    WFP: Να ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας για να αποτραπεί η απειλή λιμού

    Καλύτερα και από το 2019 αναμένονται φέτος τα μεγέθη της κρουαζιέρας για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ