• Ναυτιλία

    Ταξίδια στη μισή τιμή για να διατηρήσουν την κρουαζιέρα ζωντανή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    κορονοϊός


    Να κρατήσουν την κρουαζιέρα ζωντανή με κάθε κόστος προσπαθούν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στην Ευρώπη.

    Οι MSC Cruises, η Costa Crosiere και η TUI Cruises, επεκτείνουν διαρκώς το πρόγραμμα κρουαζιέρων τους, και στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβάνοντας και ελληνικούς προορισμούς, σε τιμές που άλλες εποχές θα ήταν απλησίαστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν προσφορές, για μέσα στο 2020, που ξεκινούν από 250 ευρώ το άτομο για κρουαζιέρα οκτώ ημερών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φτάνουν περίπου τα 350 ευρώ την εβδομάδα.

    Τιμές που υπολογίζεται ότι είναι  50% χαμηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας κρουαζιέρες. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες «μπαίνουν μέσα» αφού λειτουργούν τα πλοία με περίπου τους μισούς επιβάτες, αποτελεί σύμφωνα με στελέχη της διεθνούς κρουαζιέρας στρατηγική απόφαση, προκειμένου και να διατηρήσουν την βιομηχανία κοντά στο επιβατικό κοινό, να αποδείξουν ότι τα ταξίδια παραμένουν ασφαλή απέναντι στην πανδημία, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για το 2021, όπου αν οι συνθήκες της πανδημίας το επιστέψουν θα εντείνουν το πρόγραμμα κρουαζιέρων τους, και μάλιστα με πιο αυξημένο κόστος για τους επιβάτες σε σχέση με την φετινή χρονιά.

    Το «στοίχημα» του 2020 για τους τρεις ομίλους συνεχίζεται, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για την MSC, όπως και η Costa, και μέχρι τέλος Νοεμβρίου για  την TUI, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου παράταση.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα της MSC για το εξάμηνο του 2020, αφού σημείωσε κάμψη περίπου 55% στα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 652 εκατ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ πέρσι, με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα 501 εκατ. ευρώ από κέρδη 144 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2019. Η ακύρωση των κρουαζιέρων για διάστημα πολλών μηνών, συνδυαστικά  με το γεγονός ότι τα περισσότερα πλοία δεν βρήκαν λιμάνια να δέσουν, έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

    Η MSC πραγματοποιεί 10ημερες κρουαζιέρες με το MSC Magnifica από Γένοβα για Λιβόρνο Μεσσίνα Βαλέτα, Πειραιά Κατάκολο και Σιβιταβέκια, ενώ θα ολοκληρώσει τα προγράμματά της με τη χριστουγεννιάτικη κρουαζιέρα.

    Από τη πλευρά της η Costa με το Costa Deliziosa προσφέρει κρουαζιέρες σε προορισμούς όπως Ηράκλειο Πειραια και Κατάκολο, ενώ η TUI συνεχιζει τα κυκλικά ταξίδια από Ηράκλειο προς Πειραιά και Κέρκυρα.

    Η επόμενη χρονιά

    Κρουαζιέρες με προσεγγίσεις σε Ελληνικά λιμάνια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ιταλικής εταιρίας Costa Cruises για την περίοδο από το Μάρτιο έως το φθινόπωρο του 2021.

    Στόχος παραμένει η παροχή στους επισκέπτες της καλύτερης δυνατής εμπειρίας κρουαζιέρας ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται εντατικά μέτρα προστασίας της υγείας.

    Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα προγράμματα τριών πλοίων της που θα ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, με κρουαζιέρες μιας εβδομάδας.

    Το Costa Deliziosa θα ταξιδέψει στα Ελληνικά νησιά, το Costa Luminosa θα προσεγγίσει Ελλάδα και Κροατία και το Costa Magica περιλαμβάνει Ελλάδα και Μάλτα.

    Από την πλευρά της η MSC από τη νέα χρονιά βάζει στο παιχνίδι το λιμάνι του Πειραιά σαν λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας με το πλοίο MSC Musica, ενώ ακόμα ένα το Opera θα ξεκινάει από Ανκόνα και θα προσεγγίζει μεταξύ άλλων τη Σαντορίνη και την Μύκονο.

    Τέλος αναφορικά με την TUI ο Sebastian Ebel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου TUI και υπεύθυνος Ξενοδοχείων, Κρουαζιέρας και Δραστηριοτήτων, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την Ελλάδα προέβλεψε ότι φέτος για την TUI , οι επιβάτες κρουαζιέρας υπολογίζονται σε 6.000-7.000.

    Αναφορικά με τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στα ταξίδια, διαβλέπει ισχυρότερη ζήτηση τα επόμενα δύο χρόνια, και τάση για επιλογή προορισμού βάσει του εάν αυτός θεωρείται ασφαλής σε υγειονομικό επίπεδο.

    Για το 2021, είπε ότι οι κρατήσεις είναι πολύ καλές για Ελλάδα καθώς το προϊόν για τη χώρα μας «στέκεται από μόνο του» και η γερμανική αγορά έχει πολύ θετική άποψη για την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών. «Αν ο ιός στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Γερμανία, τεθεί υπό έλεγχο, θα καταγραφεί ισχυρή ζήτηση όμως οι εκδρομές θα γίνονται σε κλειστά γκρουπ. Δεν βλέπω ότι οι ταξιδιώτες θα έχουν πλήρη ελευθερία στις διακοπές. Ελπίζω να διαψευσθώ», είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Ebel τόνισε ότι οι προβλέψεις για το 2021 είναι αδύνατες καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, την κυκλοφορία του εμβολίου κτλ. Η Ελλάδα μπορεί να πάει καλύτερα τη νέα χρονιά εάν η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους συνεργάτες συνεχιστεί στο ίδιο καλό επίπεδο του 2020, επισήμανε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ