• Ναυτιλία

  Τα 4 σενάρια για τους 600 πρώην εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Ναυπηγεία Σαραμαγκά

  Ναυπηγεία Σαραμαγκά


  Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία για την άσκηση ανακοπών κατά του πίνακα κατάταξης της ειδικής διαχείρισης των πρώην εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Όσον αφορά στο Δημόσιο, ΕΦΚΑ και Δήμο Χαϊδαρίου, η προθεσμία είναι 30 ημερών και λήγει στις 22 Ιανουαρίου.

  Όπως έγινε γνωστό, ασκήθηκαν δώδεκα ανακοπές από διάφορους πιστωτές, οι οποίες εκδικάζονται από 19 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024.

  Σε ενημέρωση που έκανε το σωματείο εργαζομένων “η Τρίαινα”, μέσω του προέδρου Ε. Μπαλογιάννη και του γραμματέα, Σ. Παπαδή, “σε ό,τι αφορά ανακοπές κατά των εργαζομένων, η κατάληξη μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετική” και προσθέτει: “Μετά από επαφές και επικοινωνίες του Σωματείου μας και κυρίως του δικηγόρου μας με τους δικηγόρους των μεγαλύτερων πιστωτών, αποφεύχθηκαν ανακοπές των πιστωτών αυτών κατά των εργαζομένων. Το μέγεθος της επιτυχούς αυτής πρωτοβουλίας είναι τεράστιο, αν αναλογιστούμε τις θέσεις που είχαν εκφράσει κάποιοι μεγάλοι πιστωτές στη γενική συνέλευση των πιστωτών που είχε συγκαλέσει η ειδική διαχείριση πριν ένα περίπου χρόνο, όπου με ένταση είχαν καταφερθεί κατά της προσπάθειας (ακόμη) τότε να προταχθούν οι εργαζόμενοι στις πληρωμές και είχαν δηλώσει ότι θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο εντός και εκτός της χώρας για να αποτραπεί αυτή η προσπάθεια”.

  Επίσης, έγινε γνωστό ότι κατά των εργαζομένων (όλων των εργαζομένων) ασκήθηκε μόλις μια ανακοπή από έναν πιστωτή, πρώην συνεργάτη της εταιρείας, ο οποίος ζητά να καταταγεί και αυτός μαζί με τους εργαζόμενους για τη δική του απαίτηση. Το πιθανότερο είναι η ανακοπή του αυτή να απορριφθεί. Σε κάθε όμως περίπτωση, ακόμη και αν γίνει δεκτή , η ζημιά για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ μικρή.

  Ασκήθηκε, επίσης, και μία ξεχωριστή ανακοπή για τους 90 του Τροχαίου Υλικού, από έναν πιστωτή. Με την ανακοπή αυτή αμφισβητείται η εργασιακή σχέση των εργαζομένων αυτών με την ΕΝΑΕ και ζητείται η αποβολή τους από τον πίνακα κατάταξης και διανομής. Κατά τη συζήτηση της ανακοπής αυτής, ο δικηγόρος μας θα αντικρούσει τα προβαλλόμενα επιχειρήματα και λόγους αυτής, και ελπίζουμε βάσιμα ότι και αυτή η ανακοπή θα απορριφθεί.

  “Με δεδομένο ότι ασκήθηκαν ανακοπές κατά του πίνακα κατάταξης, δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές τώρα. Θα περιμένουμε την έκδοση απόφασης επί των ανακοπών αυτών, οπότε, τότε, οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τον πίνακα της ειδικής διαχείρισης, όπως τυχόν θα διαμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση”, επισημαίνει η “Τρίαινα” και προσθέτει:

  “Μέχρι τότε, από πλευράς εργαζομένων, δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος κάτι. Το θέμα είναι εξ ολοκλήρου αρμοδιότητας των δικηγόρων και του Δικαστηρίου. Επίσης ενημερωθήκαμε από την ειδική διαχείριση ότι οι ΑΠΔ με τις μισθολογικές διαφορές κατατέθηκαν όλες στον ΕΦΚΑ για το σύνολο των μηνών από 8-3-2018 έως και 31-1-2023, Στους ατομικούς λογαριασμούς μας εμφανίζονται μέχρι και σήμερα οι μισθολογικές διαφορές έως το τέλος του 2020 και αναμένουμε την οριστικοποίηση του ΕΦΚΑ για τους υπόλοιπους μήνες . Εντός των επόμενων ημερών σύμφωνα με την διαχείριση θα δοθούν (ξεκίνησε η εκτύπωση τους) και οι βεβαιώσεις των αποδοχών μας .Για κάθε νεότερο θα αναρτούμε σχετική ανακοίνωση”.

  Όσον αφορά το θέμα της προοπτικής για την εργασία των 600 πρώην εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το εργατικό σωματείο, τονίζει:

  “Οι πιέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση, για να μην μείνουμε ούτε μια στιγμή άνεργοι, συνεχίζονται, όπως εμείς γνωρίζουμε να διεκδικούμε. Στο παρελθόν τα καταφέραμε αρκετές φορές, με την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας και σε συνεννόηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας τον κ. Οικονόμου για ένα ολόκληρο χρόνο μετά την λήξη της σύμβασης μας με τα ΕΝΑΕ και περιμένοντας τον κ. Προκοπίου ως σωτήρα να αναπτύξει το ναυπηγείο και να προσλάβει όλο το προσωπικό , δουλέψαμε για το Πολεμικό μας Ναυτικό, επισκευάσαμε αρκετά πλοία,(τον τελευταίο μήνα 3 πλοία του Π.Ν επισκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά) αλλά και συνάδελφοι μας που βρίσκονται και απασχολούνται σε υπηρεσίες του ναυστάθμου προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και τις υπηρεσίες τους όπου και αν τους ζητήθηκε. Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου το Προεδρείο του Σωματείου μαζί με τον δικηγόρο μας συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Υπουργού. Συζητήσαμε το θέμα της παράτασης του προγράμματος με το Πολεμικό Ναυτικό και το εργασιακό μας μέλλον.

  Λάβαμε την θετική δική του θέση για παράταση του προγράμματος και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε για εγγραφή μας στο ταμείο ανεργίας.

  Για το εργασιακό μας μέλλον συζητήσαμε τις προτάσεις που μελετώνται από την πλευρά τους και είναι σε επεξεργασία, οι οποίες είναι:

  • Απορρόφηση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων, κυρίως τεχνικού προσωπικού, στο Πολεμικό Ναυτικό ή και σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ..
  • Υπαγωγή των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω σε ειδικό πρόγραμμα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
  • Υπαγωγή των λοιπών εργαζομένων, όσων δεν προσληφθούν από τον κ. Προκοπίου, σε ειδικά προγράμματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

  Η απάντηση που είχαμε είναι ότι όλα αυτά βρίσκονται σε προχωρημένη επεξεργασία και αναμένεται σύντομα η οριστικοποίησή τους, ώστε να δρομολογηθεί στη συνέχεια η νομοθετική διαδικασία”.

  Διαβάστε επίσης:

  Γιώργος Οικονόμου: Νέα σύγκρουση με την οικογένεια Παληού – Ζητά την καρατόμηση πέντε διευθυντών της OceanPal

  Ναυτιλία: Εκρηξη τιμών στα κοντέινερς: Πήραν νέα «φωτιά» οι ναύλοι λόγω Ερυθράς Θάλασσας

  Ερυθρά Θάλασσα: Η Ινδία παρέχει συνοδεία σε πλοία μεταφοράς κοντέινερ



  ΣΧΟΛΙΑ