• Ναυτιλία

    Στο σφυρί μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πλοίο ελληνικών συμφερόντων

    • Εριέττα Κομνηνού

    Πηγή: Marine Traffic


    Φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων πρόκειται να βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, προκειμένου να διευθετηθεί οικονομική απαίτηση γερμανικής μεταφορικής εταιρείας.

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 23,600 dwt πλοίο Evolution, κατασκευής 1995, που θα πουληθεί στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με την ναυλομεσιτική CW Kellock.

    Το πλοίο τύπου handysize, με σημαία Λιβερίας, είναι αγκυροβολημένο στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα από τις 30 Ιανουαρίου, όταν έφτασε εκεί από τη Βραζιλία.

    Σύμφωνα με το tradewinds, το πλοίο ανήκει στην Smooth Navigation και η διαχείριση του γίνεται από την Beta Maritime με έδρα τον Πειραιώς.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή των ΗΠΑ, Richard Mark Gergel, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Τσάρλεστον, η δημοπρασία είναι αποτέλεσμα μιας υπόθεσης που σχετίζεται με την αποστολή άνω των 15.000 τόνων σιδήρου από το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, στην Σουραμπάγια της Ινδονησίας.

    Η γερμανική εταιρεία Carl Schroter GmbH & Co KG υπέβαλε καταγγελία στις 30 Ιανουαρίου ισχυριζόμενη ότι το φορτίο σιδήρου υπέστη ζημιά από επαφή με το θαλασσινό νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης κατηγόρησε την Smooth Navigation για αμέλεια, παραβίαση της εγγύησης και προχώρησε σε αίτημα κατάσχεσης.

    Ο δικαστής επισήμανε ότι η εκτιμώμενη δαπάνη για τη συντήρηση του πλοίου είναι μεγάλη. Συνολικά χρειάστηκαν 11.850 δολάρια για τη μετακίνηση του πλοίου στο αγκυροβόλιο και 68.170 δολάρια για τέλη αποβάθρας από τις 22 Φεβρουαρίου.

    Η εκτιμώμενη αξία του πλοίου ανέρχεται στα 2,75 εκατ. δολάρια, και συνεχίζει να μειώνεται όσο επιδεινώνεται η εικόνα των εγκαταστάσεων του.

    Η Smooth Navigation προσέφερε ένα ποσό ως εγγύηση αλλά το δικαστήριο το θεώρησε ανεπαρκές.

    Η ελάχιστη προσφορά για το πλοίο, που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Saiki Heavy Industry της Ιαπωνίας, προσδιορίστηκε στα 1,25 εκατ. δολάρια.

    Η VesselValue εκτιμά την αξία του στα 1,72 εκατ. δολάρια είτε για περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση είτε για scrap.

     



    ΣΧΟΛΙΑ