• Ναυτιλία

    Στυλιανίδης: Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης το 2024

    • NewsRoom
    Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

    Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής


    “Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης” ονομάζει το 2024, το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς το ερχόμενο έτος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την δραστική αναβάθμιση του τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως ενημέρωσε την Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης.

    “Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ναυτιλίας βασίζεται στον άνθρωπο και θα πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητες να έχουμε Έλληνες ναυτικούς πολύ υψηλού επιπέδου για να κρατηθεί η Ναυτιλία εκεί που θέλουμε. Για τον σκοπό αυτό, σας ενημερώνω ότι το έτος 2024 θα ονομαστεί Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης.

    Σύντομα θα παρουσιάσουμε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας με στόχο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος προς όλους τους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα, καθηγητές, φοιτητές, τον ιδιωτικό τομέα και όσους ασχολούνται με τα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης.

    Ξεκινήσαμε δημόσια διαβούλευση για τα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης και μόλις θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένο κείμενο θα τη φέρουμε στο Κοινοβούλιο” ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Ως δεύτερο στόχο της πολιτικής του υπουργείου ο κ. Στυλιανίδης έθεσε την μετάβαση σε μια “πράσινη Ναυτιλία” και με αφορμή αυτό, μίλησε για την παγκόσμια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ως παρόχου ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

    Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για επίτευγμα της χώρας μας να εκλεγεί στην πρώτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά τις εκλογές του 2021, στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

    Τρίτος στόχος είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια στα λιμάνια μας και θα το πετύχουμε με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είπε ο υπουργός και προσέθεσε στους στόχους της πολιτικής του υπουργείου την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της απλοποίησης των διαδικασιών.

    Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2024, τόνισε ότι πρόκειται για τον πρώτο αυτό καθαυτό αναπτυξιακό προϋπολογισμό στα ελληνικά δεδομένα και αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις “τραγικές συνθήκες” που βίωσε η Ελλάδα κατά την περίοδο των μνημονίων είπε πως πλέον όσοι μετέχουν στα ευρωπαϊκά όργανα είναι περήφανοι για την αξιοπιστία της χώρας μας “η οποία μπήκε σε άλλη ρότα από την πρωθυπουργία Μητσοτάκη και μετά”.

    Επισημαίνοντας πως σε αυτό τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό το υπουργείο Ναυτιλίας έχει σημαντική συνεισφορά, ανέφερε ότι οι φετινές πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε 311 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 27 εκατομμύρια και καταγράφεται αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 50 εκατ. ευρώ.

    “Θα επιμείνουμε στη χρηστή διαχείριση, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους ευρωπαϊκούς πόρους και θα επιδιώξουμε να απορροφήσουμε κονδύλια και από άλλα ταμεία”, δεσμεύτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος κατέληξε την ομιλία του ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο ότι έχουν ενταχθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο έργα 1,1 δισ. ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Στυλιανίδης: Οι λέξεις φιλότιμο και ναυτοσύνη καθορίζουν την ελληνική ναυτιλία

    Τσικαλάκης: Η ΠΝΟ είναι αντίθετη στις προωθούμενες αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση

    Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από Λαύριο, Βόλο, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη



    ΣΧΟΛΙΑ