• Ναυτιλία

    Στάθης Τοπούζογλου: Ποιος είναι ο εφοπλιστής με τα 24 πλοία που οι τράπεζες του βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια στο Ψυχικό

    Στάθης Τοπούζογλου

    Στάθης Τοπούζογλου


    Η ναυτιλιακή εταιρεία Prime του Στάθη Τοπούζογλου ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε από τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα ABS Επιβεβαίωση Συμμόρφωσης SEEMP Part III για το πλοίο της M/T Golden Shiner.

    Η Prime είναι μια εταιρεία που κατέχει 24 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.745.120 dwt, καλά δομημένη και με εμπειρία στην ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, δεδομένου ότι έχει ναυπηγήσει στα Ναυπηγεία της Νότιας Κορέας συνολικά 18 πλοία.

    Το όνομα του Στάθη Τοπούζογλου ήρθε στην επικαιρότητα για τα προβλήματα που έχει με πιστώτριες τράπεζες για τα σπίτια του στο Ψυχικό, το οποίο έχουν προγραμματιστεί να εκ πλειστηριαστούν στις 5 Μαΐου.

    Βέβαια έχει όλη τον χρόνο να αντιμετωπίσει το θέμα, αν και η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη ναυτιλιακή εταιρεία.

    Ο Στάθης Τοπούζογλου είναι ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Prime και είναι Διευθύνων Σύμβουλος της. Είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Έχει περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Το 1999, ο Στάθης Τοπούζογλου ίδρυσε την Prime Marine Management, η οποία διαδέχθηκε την Prime Tanker & Prime Gas Management, η οποία ήταν μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία έχει διαχειριστεί περισσότερα από 95 πλοία από την ίδρυσή της.

    Ο Στάθης Τοπούζογλου είναι επίσης ιδρυτικός εταίρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Energean Oil & Gas Plc, μιας εταιρείας έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Footsie 250 με δραστηριότητες στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

    Ο Στάθης Τοπούζογλου είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της First Lease Ship Trust, εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

    Βασικός του συνεργάτης του Στάθη Τοπούζογλου στην εταιρεία είναι ο Μιχάλης Χαλκιάς, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Prime και είναι Co-Chief Executive Officer.

    Ο Μιχάλης Χαλκιάς έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ναυτιλίας.

    Το 1999, ο Μιχάλης Χαλκιάς συνίδρυσε την Prime Marine Management.

    Πριν από τη συνίδρυση της Prime Marine, εργαζόταν στην Tufton Oceanic Limited, μια εξειδικευμένη ναυτιλιακή εταιρεία χρηματοδότησης και επενδύσεων στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με τις χρηματοδοτήσεις.

    Ο Μιχάλης Χαλκιάς υπηρετεί ως Διευθυντής της Global Ship Lease Inc και Διευθυντής της First Lease Ship Trust (D8DU:SGX).

    Ο Μιχάλης Χαλκιάς είναι κάτοχος MSc στη Ναυτιλία, Εμπόριο & Χρηματοοικονομικά από το Cass Business School του Λονδίνου και πτυχίο BSc με Άριστα στις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και το Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Plymouth.

    Στο τιμ της εταιρείας είναι επίσης ο Γιώργος Κουλέρης, ο οποίος είναι Chief Operating Officer της PRIME, ο Ιωσήφ Τζαρδής που είναι ο Εμπορικός Διευθυντής της PRIME, ο Μαρίνος Συρίγος, Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής και ο Γιώργος Παπαθανασίου, υπεύθυνος για τα ασφαλιστικά και τις χρηματοδοτήσεις.

    Ο Στάθης Τοπούζογλου δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας.

    Το 2007 ίδρυσε μαζί με τον Μαθιό Ρήγα την Energean Oil and Gas», την εταιρεία που το 2018 άντλησε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου 460 εκατ. δολάρια, με στόχο την αξιοποίηση των αποθεμάτων σε Πρίνο και Κατάκολο που είχε στο εξορυκτικό της χαρτοφυλάκιο.

    Είναι μια επένδυση που έχει απασχολήσει και την Βουλή των Ελλήνων με συζητήσεις ύστερα από κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Στάθης Τοπούζογλου: Εφοπλιστικό σφυρί για την κατοικία στο Ψυχικό



    ΣΧΟΛΙΑ