• Ενέργεια

    Μαθιός Ρήγας (Energean): «Κάνουμε όσα λέμε και η αγορά μας επιβραβεύει» – Οι στόχοι για το 2019

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας


    Μια χρονιά επιτυχιών ήταν για την Energean Oil and Gas το 2018, ενώ το 2019 θα είναι μια χρονιά με σημαντικά στοιχήματα που θα καθορίσουν πόσο ακόμη πιο ψηλά μπορεί να ανέβει στη λίστα των εταιρειών του κλάδου.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, αναφέρθηκε χθες στις  εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες του 2018 που καταξίωσαν τον ρόλο της στην ενεργειακή αγορά.

    Η Energean κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια από μια εταιρεία του 1 εκατ. δολαρίων να  έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση ενός δις. δολαρίων και με δραστηριότητες σε Ισραήλ, Ελλάδα και Μοντενέγκρο.

    Ξεχωριστό γεγονός στην δεκαετή και πλέον πορεία της εταιρείας είναι η είσοδος της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη εδώ και τέσσερα χρόνια Δημόσια Εγγραφή εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Λονδίνο και την ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE250, ενώ από τις 29/10 πλέον διαπραγματεύεται και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβιβ.

    Η πορεία της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν ανοδική και από την εισαγωγής της μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει άνοδο 35%.

    «Κάνουμε όσα λέμε και η αγορά μας επιβραβεύει» σχολίασε ο κ. Ρήγας, εξηγώντας ότι και για το 2019 η εταιρεία έχει θέσει σημαντικούς στόχους.

    Στα σημαντικότερα γεγονότα του 2018 περιλαμβάνεται η υπογραφή  δανειακής σύμβασης 180 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη του Πρίνου και του Έψιλον, η επέκταση της συμφωνίας με την BP   για την παραγωγή του Πρίνου έως τον Νοέμβριο του 2025, η υπογραφή συμφωνίας αξίας 1,275 δισεκ. δολ. για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Karish, η έναρξη  παραγωγής από την οριζόντια γεώτρηση PNA –H4 στο Βόρειο Πρίνο και  η λήψη απόφασης για την γεώτρηση στο Karish North με στόχο 34 δισεκ. κμ αερίου. Η γεώτρηση θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2019.

    Επιπλέον, ο κ. Ρήγας  υπογράμμισε πως   αυξήθηκε η παραγωγή  πετρελαίου στο κοίτασμα “Πρίνος” της Ελλάδας και έφτασε στα 4.000/βαρέλια την ημέρα, ενώ  η εταιρία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ με την ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

    Σε λιγότερο από δύο χρόνια η Energean προχώρησε σε άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. δολαρίων από τις αγορές, επετεύχθη η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η κατασκευή του μοναδικού FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Όπως τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος για την Ελλάδα, το 2019 η Energean ξεκινά με την αναμενόμενη παράδοση στην παραγωγή της πρώτης γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον, το οποίο θα είναι το πρώτο κοίτασμα που δίνει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο και το οποίο αυξήσει την ημερήσια παραγωγή από το 2019.

    Οι στόχοι του 2019

    Στα σημαντικότερα γεγονότα για το  2019   είναι η προγραμματισμένη για το Μάρτιο γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%.

    Αν το κοίτασμα επιβεβαιωθεί θα αυξηθεί η δυνατότητα συμβολαιοποίησης νέων ποσοτήτων για τα επόμενα χρόνια.

    Επίσης μέσα στο 2019 αναμένεται η  τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε τμήμα των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ καθώς και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της εταιρείας στο Μαυροβούνιο.

    Ενδιαφέρον για την αποθήκη  φυσικού αερίου στην Καβάλα

    Σχολιάζοντας την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ο κ. Ρήγας δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Energean σημειώνοντας, ότι περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προκήρυξη και τα τεύχη του διαγωνισμού, τα οποία και θα καθορίσουν αν το project θα είναι βιώσιμο και αν θα υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Energean: Συμφωνία με INGL για τον αγωγό φυσικού αερίου στο Ισραήλ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL ανανεώνουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ξηλώνεται» το πουλόβερ της Folli Follie –Δεν έπεισε τους διεθνείς οίκους η συμφωνία με τους ομολογιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ